Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Solskjerming - ute og inne

Dato publisert: Sist oppdatert:

I den varme årstiden vil solstråler som kommer gjennom vinduet bidra til å varme opp lufta inne. Utvendig eller innvendig solavskjerming vil hjelpe, men kostnadene varierer. Utvendig solavskjerming er mest effektiv da dette stopper solstrålene utenfor vinduet.

Forslag til tiltak:

  • Velger du innvendig solavskjerming, er det viktig å velge lyse farger slik at solavskjermingen ikke varmes opp og virker som en «varmekilde».
  • For å få mest effekt ut av din solskjerming på varme dager, bør solskjermingen trekkes for vinduene som utsettes for morgensol. Fortrekksgardiner, rullegardiner, plissegardiner, og da helst lyse, vil bidra til å reflektere sollyset slik at det ikke blir så varmt i rommet. Trekk for gardiner og senk eventuell utvendig solskjerming hvis vær og vind tillater det. Et enkelt tiltak som kan bidra til litt lavere innetemperatur på varme og solfylte dager.
  • Mangler du solavskjerming, kan du bruke et tykt laken som fuktes i vann. Vri godt opp slik at det ikke drypper, og heng lakenet foran vinduet som utsettes for sterk sol. Når vannet fordamper vil du merke at lufta blir kjølig. Når lakenet tørker, må  fukteprosessen gjentas. Nå har du lagd ditt eget enkle “kjøleanlegg”. 
  • Lufting gjennom vinduer på dagtid bør utføres ved å bruke vinduer på skyggesiden, dersom det ikke er noen uønskede forurensningskilder der (trafikk, røyk, pollen). Bruk gjerne avtrekksvifta over komfyren slik at du øker utskiftning av luft.
  • Er det allergi mot pollen i familien, bør alle vinduer som brukes til lufting ha pollenfilter. Pollenfilter kan kjøpes i nettbutikken til NAAF.
  • Ved å gjennomlufte på kvelden eller om  natten kan du effektiv kjøle ned en varm bolig. I sommermånedene kan dette også bidra til å lagre “kulde” i veggene slik at dagene oppleves mer svale innendørs.
  • Trekk sval uteluft inn ved å plassere en bordvifte i vindusposten eller på et bord foran vindu som vender mot syd.