Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Temperatur

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Høy innetemperatur gjør oss mer følsom for forurensninger i luften (svevestøv og avgassinger). Dette skyldes at høy temperatur bidrar til å tørke ut tårevæsken i øynene, noe som kan gi smerter og betennelser i øynene.

Hvorfor bry seg om temperatur på arbeidsplassen?

Mennesker som bruker linser på øynene vil for eksempel være spesielt sårbare for høye temperaturer på arbeidsplassen.

Høy innetemperatur vil i også medføre økt avgassing fra materialer (maling, møbler, tekstiler og lignende) og disse avgassene vil kunne føre til betennelsesreaksjoner i slimhinner i luftveiene og forverre astma og allergisykdommer.

For høye eller lave temperaturer på arbeidsplassen kan gi helseplager som nedsatt konsentrasjon, ytelse trøtthet og hodepine.

 

Trekk på arbeidsplassen

Det er viktig at ansatte ikke utsettes for trekk, eller har en arbeidsplass som har temperaturforskjeller mellom ulike kroppsdeler. Er arbeidsplassen inntil en varmekilde og vindu vil det gi mye varme nedentil mens kaldras/kjøl fra vinduet gir avkjøling av hode, nakke og skuldre.

Kalde yttervegger (yttervegger med dårlig isolasjon) kan føre uønsket kald arbeidsplass i den kalde årstiden og varme arbeidsplass i den kalde årstiden. Slike temperaturforskjeller kan bidra til muskelsmerter, muskelstramninger og hodepine og gir ofte snue. Noen vil oppleve at tilluft fra i ventilasjonsanlegg vil oppleves som trekk. Lav lufttemperatur som kommer ut av tilluftsventiler i tak eller høyt oppe på veggen eller via don plassert ved gulvet kan bidra til kjøl og trekk.

Elektrisk strålevarme i tak er en vanlig årsak til bl.a. hodepine. På solrike dager, vår, sommer og høst kan solinnstråling gjennom vinduer uten solavskjerming gi uakseptabel høy operativ temperaturer (følt temperatur for de som oppholder seg inne). 

 

HMS-momenter man bør sjekke ut

  • Er lufttemperaturen i området 20–22 ºC i fyringssesongen?
  • Er det termometer på innervegg i alle rom? ca 150 cm. over gulv
  • Er avstand fra yttervegg og vindu tema? (Kaldras, kjøl og trekk)
  • Er det rutiner for å drøfte påkledningen, aktivitetsnivå og lufttemperatur?
  • Er varmekildene styrt av temperaturføler plassert på innervegg?
  • Er inneklimavennlige oppvarmingsløsninger tema når det bygges nytt eller rehabiliteres?
  • Er det rutiner for å sjekke temperaturen på tilført luft? (skal være litt undertemperert)
  • Er det arbeidsplasser inntil don eller tilluftsventiler?