Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image

Boller uten melk og egg

Visste du at egg og melk er de vanligste allergiene blant små barn? Med denne bolleoppskriften kan du sikre at også de allergiske kan nyte deilige boller.

mer enn 60 min Middels

Ingredienser

900-950 g hvetemel
150 g sukker
25-50 g gjær
150 g margarin uten melk
5 dl havredrikk
1,5 ts kardemomme
finhakket melkefri sjokolade eller rosiner (valgfritt)
0,5 ts salt

Fremgangsmåte

  1. 1.

    Varm havredrikken i en kjele til 37 grader (fingervarmt).

  2. 2.

    Smuldre opp gjæren i bakebollen. Tilsett væsken, og rør forsiktig/ha kjøkkenmaskinen på lav effekt. Tilsett sukker, salt og kardemomme. Melet røres inn litt etter litt.

    La kjøkkenmaskinen gå på medium hastighet.  

  3. 3.

    Når blandingen er smidig og blank, tilsettes margarinen i terninger. Elte deigen godt inntil margarinen er helt innrørt.

    Rosiner som har vært bløtlagt i vann eller sjokoladebiter kan tilsettes etter ønske.

  4. 4.

    Elte deretter deigen på høy hastighet i ytterligere 5-10 minutter. Når deigen begynner å krype oppover eltekroken, og den slipper kanten av bakebollen, er den klar for heving.  sluppe 

    La deigen heve på et lunt sted i ca 30-40 minutter, til dobbel størrelse.

  5. 5.

    Kna deigen og del den i 20-25 like emner. Trill ut runde, glatte boller. 

  6. 6.

    Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve i 30-40 minutter. 

  7. 7.

    Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter.