Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image

Boller uten melk og gluten

Hva gleder vel ikke mer enn lukten av nystekte boller? Disse bollene er uten melk og gluten og smaker best samme dag som de er bakt.

mer enn 60 min Lett

Ingredienser

4 dl plantedrikk eller vann
125 g margarin uten melk
25 g fersk gjær
1/4 ts salt
500 g lyst glutenfritt mel (f.eks Semper)
1 ss fiberhusk
50 g sukker
1 stk egg
kardemomme, melkefri sjokolade eller rosiner (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. 1.

    Smelt margarinen i en kjele og tilsett melk/vann. Varm opp til 37 grader. 

  2. 2.

    Rør ut fiberhusk i litt vann, og la det svelle. 

  3. 3.

    Løs opp gjæren i væsken og tilsett fiberhusk.

  4. 4.

    Bland mel, sukker, bakepulver og salt i en bakebolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med flatvisp/K-krok, det er det enkleste. 

  5. 5.

    Tilsett melet gradvis mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet. Tilsett egget til slutt.

  6. 6.

    Tilsett kardemomme, rosiner eller sjokoladebiter etter ønske.

  7. 7.

    Elt eller kna deigen godt sammen. Deigen skal være mye løsere enn tradisjonell gjærdeig.

  8. 8.

    La deigen heve i 30-40 minutter på et lunt sted. Bak deretter ut - bruk gjerne en silikonmatte slik at deigen slipper underlaget lettere. Bruk litt ekstra glutenfritt mel, dersom deigen er veldig klissete. 

  9. 9.

    Stek bollene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter.