Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image

Fastelavnsboller

Gluten,- egg og melkefrie fastelavnsboller. Nytes mens de er rykende ferske.

mer enn 60 min Lett

Ingredienser

5 dl vann/plantedrikk (eks havredrikk)
100 g margarin uten melk
0,5 stk fersk gjær
0,5 ts salt
500 g Lys, glutenfri melblanding
0,5 ss fiberhusk
65 g sukker
1 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Forberedelser

  1. 1.

    Sørg for at ingrediensene er romtempererte.

  2. 2.

    Bruk kjøkkenmaskin med flatvip/K-krok for bedre resultat. 

  3. 3.

    Bland Fiberhusk med halvparten av væsken, og la det svelle noen minutter før tilsetning i bakebollen. 

  4. 4.

    Smelt margarinen, og la den avkjøle til ca 37 grader/fingervarm temperatur. 

Gå i gang

  1. 5.

    Smuldre gjøren i bakebollen, og tilsett halvparten av væsken. 

  2. 6.

    Tilsett resten av væsken, sukkeret, salt og kardemomme. 

  3. 7.

    Bland inn melet litt etter litt. Tilsett først halvparten, og elt dette godt inn. Deretter tilsettes resten til du har passende konsistens. 

  4. 8.

    Elt deigen på høy hastighet i 5-10 minutter. La den deretter stå på et lunt sted for heving i 30-45 minutter. 

  5. 9.

    Ha deigen over på en ren benkeflate der du har strødd litt glutenfritt mel for utbaking. Kna deigen, og rull den til en pølse. Del "pølsa" opp i like store emner, og trill ut til boller. Glutenfri deig er mye løsere enn hveteholdig deig, og det kan derfor være lurt å bruke muffinsformer til å ha bollene i. 

  6. 10.

    Etterhev til dobbel størrelse. 

  7. 11.

    Stek på 210 grader midt i ovnen i 10-15 minutter.