Kjøttkaker med brun saus
Kjøttkaker er en klassiker, og gjør seg godt som søndagsmiddag såvel som hverdags! Her er oppskrift på kjøttkaker og saus uten egg, melk eller gluten.
40-60 min Lett 4 Porsjoner
Ingredienser
- Kjøttkaker
- 400 g kjøttdeig
- 1 ts salt
- 1 krm pepper
- ca 2 dl vann
- 1 ss potetmel
- melkefri margarin eller olje til steking
- Brun saus
- 20 g melkefri margarin
- 0,5 stk løk, finhakket (kan sløyfes)
- 20 g glutenfritt mel (jyttemel egner seg godt)
- 4-5 dl kraft eller utblandet buljong
Fremgangsmåte
Kjøttkaker
-
1.
Rør sammen kald kjøttdeig og salt i kjøkkenmaskinen til det blir en seig og jevn masse.
-
2.
Spe forsiktig med kaldt vann under stadig omrøring.
-
3.
Potetmel tilsettes når halvparten av vannet er tilsatt deigen. Spe deretter med den resterende mengden kalst vann, og tilsett pepper.
-
4.
Stek kjøttkakene i en middels varm stekepanne, til de er gyllenbrune på alle kanter. Melkefri margarin eller olje brukes i stekepannen.
Brun saus
-
5.
Smelt margarin og i finhakket løk. Stek løken til den er blank eller har fått en gyllenbun farge.
-
6.
Rør inn mel, og la jevningen få en nøttebrun farge. Pass på at du ikke svir mel- og smørblandingen.
-
7.
Spe med kraften (kald eller varm) under omrøring. La sausen småkoke i ca 15 minutter, og smak til med salt og pepper.
-
8.
Tilsett kjøttkakene. På denne måten varmes de opp, samtidig som det gir sausen en bedre smak.