Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image

Kjøttkaker med brun saus

Kjøttkaker er en klassiker, og gjør seg godt som søndagsmiddag såvel som hverdags! Her er oppskrift på kjøttkaker og saus uten egg, melk eller gluten.

40-60 min Lett 4 Porsjoner

Ingredienser

Kjøttkaker
400 g kjøttdeig
1 ts salt
1 krm pepper
ca 2 dl vann
1 ss potetmel
melkefri margarin eller olje til steking
Brun saus
20 g melkefri margarin
0,5 stk løk, finhakket (kan sløyfes)
20 g glutenfritt mel (jyttemel egner seg godt)
4-5 dl kraft eller utblandet buljong

Fremgangsmåte

Kjøttkaker

  1. 1.

    Rør sammen kald kjøttdeig og salt i kjøkkenmaskinen til det blir en seig og jevn masse. 

  2. 2.

    Spe forsiktig med kaldt vann under stadig omrøring.

  3. 3.

    Potetmel tilsettes når halvparten av vannet er tilsatt deigen. Spe deretter med den resterende mengden kalst vann, og tilsett pepper. 

  4. 4.

    Stek kjøttkakene i en middels varm stekepanne, til de er gyllenbrune på alle kanter. Melkefri margarin eller olje brukes i stekepannen. 

Brun saus

  1. 5.

    Smelt margarin og i finhakket løk. Stek løken til den er blank eller har fått en gyllenbun farge. 

  2. 6.

    Rør inn mel, og la jevningen få en nøttebrun farge. Pass på at du ikke svir mel- og smørblandingen. 

  3. 7.

    Spe med kraften (kald eller varm) under omrøring. La sausen småkoke i ca 15 minutter, og smak til med salt og pepper. 

  4. 8.

    Tilsett kjøttkakene. På denne måten varmes de opp, samtidig som det gir sausen en bedre smak.