Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Alvorlig peanøttallergi avtar med økende alder

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Ved å måle spesifikke IgE-antistoffer mot isolerte peanøttallergener i serum hos personer sensibilisert mot peanøtt, såkalte komponenter, kan man skille mellom alvorlig peanøttallergi og mindre alvorlige kryssreaksjoner på grunn av primær pollenallergi.

Proteiner fra peanøtt er de vanligste og mest potente matallergener, og det som forårsaker flest alvorlige reaksjoner i den vestlige del av verden.

Ved Matallergiregisteret har man analysert 180 sera fra peanøtt-sensibiliserte pasienter. Resultater viser at sensibilisering mot de stabile lagringsproteinene i peanøtt, som forårsaker alvorlige reaksjoner, avtok med økende alder. Det labile bjørkepollen-homologe proteinet i peanøtt, som ofte gir mildere symptomer, økte derimot med alderen. Det skriver Ellen Namork i siste utgave av Allergi i Praksis.

Namork E. Sensibilisering mot peanøttallergener viser aldersbetingete forskjeller. Allergi i Paksis 2013; 3: 28-30, pdf >