Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Oral toleranse - fra forskning til klinikk

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Til tross for økt forekomst av matallergier, finnes det for tiden ingen etablert behandling, men flere ulike former for allergenspesifikk immunterapi er i ferd med å bli utviklet. Oral immunterapi, OIT, er den mest utprøvde og lovende behandlingen.

Ved oral immunterapi blir matvaren som et individ er allergisk mot introduseres oralt i svært små doser som så økes over tid. Peanøtt, melk og egg er blant matvarer som er blitt studert med gode resultater hos 50–75 % av deltakerne.

Flere studier viser også at å utsette introduksjon av fast føde som melk, egg og fisk hos spedbarn kan føre til økt frekvens av allergi senere i livet. Blant annet viser en stor studie fra England at tidlig introduksjon av peanøtt forebygger peanøttallergi hos risikobarn. Resultatene reiser nye spørsmål rundt hvilke kostholdsråd vi bør gi forelde når det gjelder å forebygge allergisk sykdom, skriver Caroline Nilsson i siste utgave av Allergi Praxis.

Nilsson C. Oral tolerans – från forskning till klinik  Allergi i Praxis 2015; 3: 12–17, pdf >