Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Vet du forskjellen på matallergi og overfølsomhet?

Om allergier mot sitronkjerner, helsedrikker og sex

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I en artikkel i siste utgave av Allergi i Praksis understreker Magnus Borres betydningen av kliniske observasjoner av allergiske pasienter med vekt på uvanlige og uventede allergiske reaksjoner. Slike observasjoner har i mange tilfeller vist seg å være startpunktet for å oppdage og forstå allergiske reaksjoner.

En viktig del av IgE-diagnostikken av allergiske sykdommer har vært å finne ut om sensibiliseringen er primær (artspesifikk) eller et resultat av kryssreaktivitet mot proteiner med liknende strukturer.

For eksempel har bruken av soyaprodukter økt og soyabønner blitt en av de viktigste matvararene som forårsaker allergiske reaksjoner hos barn. I løpet av de senere årene er det rapportert om et antall bjørkepollenallergiske pasienter som har utviklet alvorlige reaksjoner ved første eksponering for soyadrikker.

Borres M. Genom patienterna lär vi oss förstå nya allergier. Om allergier mot citronkärnor, hälsodrycker och sex. Allergi i Praxis 2017; 1: 42–48, pdf