Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Gi en gave til barna på Geilomo barnesykehus

No image
Foto: Terje Bjørnsen Dato publisert: Sist oppdatert:
Opphold på Geilomo gir barna det beste grunnlaget for å takle og mestre sykdommen sin, på vei inn i både ungdomsår og voksenliv!

Hvorfor Geilomo?

Astma er den hyppigste årsaken til akutte innleggelser av barn på  sykehus, og stadig  flere barn får astma, allergier og andre overfølsomhetssykdommer. Det er en alarmerende og skremmende utvikling.

Heldigvis finnes et fristed for barn med kroniske sykdommer: Geilomo barne­sykehus. Hit kommer barn med  astma, allergi, hjertefeil og nyretransplantasjoner for habilitering. Barnesykehuset eies av Norges Astma- og Allergiforbund, og driftes av Oslo Universitetssykehus.

Årets juleaksjon

I år trenger vi din hjelp til kontinuerlig oppgradering av bygningene på barnesykehuset. Med ditt bidrag fortsetter Geilomo å være et trygt og godt sted for barn som er i en sårbar situasjon.

Søstrene Eivår (11) og Annvei (8) har astma, eksem og allergier begge to. Hverdagen er derfor preget av eksemsmøring og astmamedisiner morgen og kveld. Hvis de blir syke med en forkjølelse, eller hvis de anstrenger seg for mye, blir pusten verre. Astmamedisinen må alltid være med.

– Det føles litt rart å være den eneste i klassen som har det sånn. Det er litt ekkelt når folk stirrer når jeg tar medisin, men det er jo fordi de ikke er vant til det, forteller Annvei.

Begge søstrene forteller at periodene der eksemet blusser opp er slitsomme. Huden begynner å klø og svi, og må smøres oftere. – Jeg kan også bli ufokusert når eksemet blusser opp fordi det klør så veldig, sier Eivår. 

Til Geilomo for å mestre sykdommen

Eivår og Annvei har vært på Geilomo barnesykehus flere ganger. Der lærer de å håndtere sin egen sykdom, å mestre smørerutiner og å utfordre pusten i trygge omgivelser. Geilomo er landets eneste spesialistsykehus for habilitering av barn og unge med astma, allergi, eksem og andre kroniske sykdommer. Sykehuset eies av Norges Astma-og Allergiforbund og drives av Oslo Universitetssykehus.

Eivår synes det er vanskelig å kjenne forskjell på det å være andpusten, og det å være astmatett. Det har hun fått hjelp til å finne ut av på Geilomo – her kan barna få gjennomført tester for å se hvor mye fysisk belastning de faktisk tåler. For selv med en astmadiagnose er lek og fysisk aktivitet viktig.

For Anne, mamma til Eivår og Annvei, er det godt å se at døtrene får hjelp til å forstå hvor mye de kan presse seg.

– Det gir mestringsfølelse i hverdagen, og barna frykter ikke å bli andpustne. Det er ikke noe godt å gå rundt og være redd for å bli tett i pusten. Her får de hjelp til å forstå at «Nå er jeg bare andpusten,» da er det plutselig ikke så skummelt lenger, sier Anne.
Mamma Anne mener det viktigste med oppholdene på Geilomo er at barna får lære å håndtere sykdommen sin selv, gjennom sykdomslære, fysisk aktivitet og å utveksle erfaringer med barn i samme situasjon. 

– Det er så viktig at barn med kroniske lidelser har kunnskap om sin egen sykdom. Det kan ikke bare være en sak mellom mor og far, leger og sykepleiere. Barna skal vokse opp og kunne ta vare på seg selv, og derfor er det så bra at de får øve på selvstendighet her på Geilomo. For foreldrene er det også nyttig å måtte gi litt slipp på kontrollen, og la barna prøve seg selv. Her skjer det i trygge former, forteller hun.

På Geilomo bor barna på rom sammen, mens foreldrene bor i hybler for seg selv.

Unikt fellesskap

Mamma Anne har mye erfaring med opphold på Geilomo. Alle hennes fire barn har vært på Geilomo flere ganger for å lære å mestre hverdagen med eksem, allergi og astma. Denne gangen er det de to yngste, Eivår og Annvei, som er på opphold. På barnesykehuset har de truffet andre familier med de samme utfordringene, og foreldrene kan utveksle gode råd og erfaringer seg imellom. Også for barna er det verdifullt å møte andre i samme situasjon.

– Den Geilomo-episoden som har brent seg mest fast hos meg er da datteren min, som har atopisk eksem, slet veldig med eksem på føttene. Hun var plaget med dette i mange år, og var så lei og fortvilet at hun nesten ønsket at begge føttene kunne amputeres bort. Under oppholdet her på Geilomo møtte hun ei annen jente som slet med det samme. Jeg og den andre moren gikk sammen om å lage spa på badet, med tente stearinlys og dempet belysning der de fikk kose seg litt. Det var en fin opplevelse, hvor de fikk fokusere på noe annet og føle at de ikke var alene. Det fellesskapet de to fikk er ganske unikt.

Gleder seg hver gang

Eivår og Annvei gleder seg hver gang de skal til Geilomo, og til å møte både nye og gamle venner der.

– Det er alltid gøy å treffe nye mennesker her! Og det er moro at det er andre ting å gjøre her enn hjemme, sier Eivår. 

– Ja, det er fint at det er så mye aktivitet her – jeg liker svømmingen spesielt godt, legger Annvei til. 

På Geilomo får barna prøve ut ulike aktiviteter, slik at de kan finne noe
de liker og ønsker å fortsette med hjemme. Mamma Anne er glad for at dette er en stor del av behandlingen: – Her på Geilomo lærer vi hvordan vi kan hjelpe barna våre til å være fysisk aktive på tross av astma og andre utfordringer også når de kommer hjem. De færreste foreldre har treningslære som utdanning, og å få tips om dette er minst like viktig
og nyttig som opplæring i smøring og sykdomslære!

Hun er helt sikker på at barnesykehuset utgjør en stor forskjell for barna som får opphold der.

– Opphold på Geilomo gir barna det beste grunnlaget de kan få for å takle og mestre sykdommen sin, på vei inn i både ungdomsår og voksenliv!

Denne julen håper derfor barna på Geilomo, deres foreldre og vi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) at du kan være med og bidra, slik at barn kan fortsette å oppleve mestring og positive helsegevinster i trygge omgivelser på Geilomo.

Din hjelp betyr utrolig mye, og gjør så stor forskjell i arbeidet for de kronisk syke barna på Geilomo. 

– Her på Geilomo lærer vi hvordan vi kan hjelpe barna våre til å være fysisk aktive på tross av astma og andre utfordringer også når de kommer hjem. Det er minst like viktig og nyttig som opplæring i smøring og sykdomslære, avslutter mamma Anne 

Gi en julegave til barna på Geilomo

  • Vipps f.eks. 200 kroner til 136990
    eller
  • Gi på kontonummer 6005.06.64158

Norges Astma- og Allergiforbund er medlem av Fundraising Norge.

VISSTE DU AT GAVER GIR RETT TIL SKATTEFRADRAG?
Gaver mellom 500 og 25.000 kroner samlet per år gir rett til skattefradrag. For at vi skal kunne innberette dette til skattemyndighetene, trenger vi ditt personnummer. Du kan oppgi dette via telefon 23 35 35 35 eller sende epost til giver@naaf.no. Dette vil da komme på din selvangivelse.