Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Kongelig pølsefest på Geilomo barnesykehus

No image
Nina Brun Dato publisert: Sist oppdatert:
Det ble trangt om plassen i kantinen på Geilomo barnesykehus da kronprinsparet ble invitert til pølsefest etter sitt offisielle besøk på institusjonen, i anledning Astma- og Allergiforbundets 50-årsjubileum.

Barn fra Geilomoen barnehage dannet velkomstkomiteen og Elin og Vetle fra Geilomo barnesykehus overrakte blomster da forbundsleder Pål Johansen i NAAF kunne ønske kronprinsparet velkommen. Geilomo var for anledningen kledd i tidlig og vakker vinterdrakt denne fredagen i oktober.

Omvisning på Geilomo.Forbundsleder Pål Johansen i NAAF og avdelingsleder Anne Amdam viser kronprinsesse Mette-Marit veien til skolen.(Foto: Terje Bjørnsen/©NAAF)

Astma- og Allergiforbundet er etter 50 års innsats og kamp for  barnesykehuset stolte over å vise fram et velfungerende og modernisert sykehus, men er likevel bekymret over at Geilomo er den eneste rehabiliteringsinstitusjonen for barn som sliter med kronisk sykdom som astma og allergi.

- Et tankekors når vi vet at hvert fjerde barn har astma, sa Pål Johansen.

- Nyere undersøkelser viser at 50 % av alle barn og unge har en eller annen form for allergi. Dette er i dag det alvorlige bakteppet for hvorfor vi driver Geilomo barnesykehus, fortsatte generalsekretær Geir Endregard, som forsikret at forbundet skulle være foroverlent, og stille krav om flere tilbud til en stadig voksende gruppe kronisk syke.

Omvisning
Under besøket fikk kronprinsparet også innføring i historien bak Geilomo sykehus, fra grunnleggelsen i 1937 da astma blant barn var en dødelig sykdom, til Astma- og Allergiforbundets overtakelse i 1967, som sikret et tryggere økonomisk fundament, og til Rikshospitalet overtok selve driften i 2005. Da var også den faglige forankringen sikret.

Kronprinsparet tok seg god tid til å prate med barna på Geilomo barnesykehus.(Foto: TerjeBjønsen/©NAAF)

- Nå har Geilomo barnesykehus flere ben og stå på, og et fire ukers opphold på Geilomo er en bra start på resten av livet for barna med astma, allergi og hjertefeil som får nyte godt av et fire ukers opphold her, fortalte sykepleier Tore Holtbakk ved Geilomo. Han orienterte kronprinsparet om dagens tilbud til barna, der trening og fysisk aktivitet står i fokus. Padling, klatring og svømming.

- For barna på Geilomo handler oppholdet her om å nå nye høyder, sprenge grenser og bli sterke nok til å mestre ufordringer senere.

Kronprinsparet fikk deretter besøke svømmehallen, skolen og pasientfløyen der de tok seg god tid til å prate med en gruppe nyankomne barn og foreldre. Daniel André hadde bare vært der siden tirsdag, kunne han fortelle kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, og stas å få så fint besøk tidlig under oppholdet, mente han.

Så ble det først og fremst barnas dag denne spesielle ettermiddagen på Geilomo, og barna som viste vei til kantinen der de ansatte hadde dekket til dugelig fredagsfest.

Pølser til alle
Flere av barna lurte på om ikke de kongelige syntes det var litt vel hverdagslig å måtte spise pølser, de var vel vant med finere mat mente de, men nei tvert imot, pølser er topp, forsikret kornprinsparet som kunne røpe at Taco var favorittmaten på fredagskvelder hjemme.

Gemyttelig under pølsefesten i kantinen på Geilomo barnesykehus.(Foto:Terje Bjørnsen/©NAAF) 

Stemningen var også synlig avslappet under pølsefesten i kantinen på Geilomo der allergivennlige pølser fra Leiv Vidar gled ned med høykant, blant store som små. Besøket gikk sågar langt over tiden.

I gaver vanket det både skilpadde-vase fra NAAF og billetter til deltakelse i neste års Skarverenn fra ordføreren i Hol kommune, Erik Kaupang. Da lurte kronprinsparet på om ikke de måtte legge inn en god del treningsøkter først, det være seg staking eller diagonalgang. 

Engasjerte

Kronprins Haakon, NAAFs høye beskytter fikk bred orientering oM aktivitetstilbud på Geilomo. Forbundsleder Pål Johansen i NAAF, avdelingsleder Anne Amdam, KBK, Oslo Universitetssykehus og sykepleier Tore Holtbakk ved Geilomo forklarer. (Foto: Terje Bjørnsen/©NAAF)

- Jeg er stolt over at forbundets høye beskytter, kronprins Haakon tok seg så god tid å besøke Geilomo under vårt 50-årsjubileum, ikke minst fordi de kronprinsparet viste et så stort og ekte engasjement, forteller Pål Johansen. - De ga synlig uttrykk for bekymring over økningen i forekomsten av astma og allergi blant barn da de fikk seg forelagt tallene, og forsikret at de ønsket å få dette utdypet nærmere.

- Jeg håper virkelig dere vil ta med hjem mye av det dere har lært og erfart her, understreket kronprinsesse Mette-Marit til barna i det hun vinket farvel på Geilomo-tunet.