Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Eksem - nå er det viktig å beskytte huden!

Mat for alle, langs veien

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
NAAF er opptatt av matoverfølsomhet og hvilke tilbud som finnes til personer som ikke tåler alt.

For eksempel kan en person med melkeallergi ha problemer med å finne noe å spise på en bensinstasjon, da mange pølser og hamburgere inneholder melk. Når en person med melkeallergi spør om det er melk i pølsene, er det viktig at vedkommende får riktig svar for å unngå å bli syk.

Gode rutiner ved innhenting av informasjon om hva maten inneholder er veldig viktig både for personer med matoverfølsomhet og andre som måtte ønske å vite hva maten inneholder.

Som følge av nytt regelverk i EU ble det i desember 2014 innført en ny forskrift om matinformasjon til forbrukere. Den stiller krav til serveringsbransjen om at mat som serveres i kantiner og restauranter tydelig skal merkes for allergikere.

Last ned brosjyren "mat for alle, langs veien"

Den nye forskriften gjelder all uemballert mat som serveres over disk, og skal informere om 14 allergener. Disse er:

• GLUTEN • SOYA • SESAMFRØ
• SKALLDYR • MELK • LUPIN
• EGG • NØTTER • BLØTDYR
• FISK • SELLERI • SVOVELDIOKSID OG SULFITTER
• PEANØTTER • SENNEP  

IKKE GJETT

Når en kunde spør hva maten inneholder, er det veldig viktig at kunden får riktig informasjon. Hvis man gjetter og det er galt, er det stor risiko for at kunden blir syk.

Les mer om nye matmerkingsregler her > > 

HVA ER OVERFØLSOMHET FOR MAT?

Noen mennesker reagerer unormalt på mat. Overfølsomhet, intoleranse, allergi – dette er begreper som delvis brukes om hverandre, og som kan skape forvirring. Det går an å reagere på matvarer uten å være allergisk. I de tilfellene snakker vi om intoleranse eller overfølsomhet.

Det å få i seg mat som kroppen ikke tåler, kan gi små eller store plager, nedsatt livskvalitet og i alvorlige tilfeller livstruende allergisk sjokk. Det er derfor viktig med riktig og tilstrekkelig informasjon om hva den aktuelle matvaren inneholder, slik at personer med matoverfølsomhet slipper å bli syke.

De matvarene det er mest vanlig for personer med matoverfølsomhet å reagere på er:

• MELK

• GLUTEN

• NØTTER

• PEANØTTER (SOM TEKNISK SETT ER EN BELGFRUKT)

• EGG

Mer informasjon her > >