Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Mat for alle - også de med matallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Arrangementer med matservering, for eksempel idrettsarrangementer, kan enkelt tilrettelegges slik at også de med matallergi kan kose seg med noe godt å spise. Her finner du gode råd for planlegging av matserveringen.

Lag og foreninger ønsker å være for alle, også for de med nedsatt funksjonsevne. Derfor jobbes det for at anlegg og opplegg skal være universelt utformet. Universell utforming for personer med matallergi vil innebære at det finnes et tilbud for dem når idrettslaget har matservering. Ofte er det frivillige som stiller opp i kiosk eller kafé, og laget har gjerne egne tradisjoner rundt hva som lages. Heldigvis er det ikke store endringer som skal til for at det også skal finnes et tilbud for personer med matallergi.

Her kan du finne tips og oppskrifter på mat og kaker som kan serveres ved små eller store arrangementer. Oppskriftene er uten de vanligste allergenene; melk, egg, gluten og nøtter. Ved å ha et lite utvalg av mat uten disse allergenene, og ved å innholdsmerke maten tydelig, er mye av jobben gjort. 

På disse sidene finnes også gode råd til planlegging og organisering av allergivennlig matlaging for deg som jobber frivillig eller leder dugnaden ved et slikt arrangement.

Har du spørsmål og innspill, eller ønsker å søke midler til gjennomføring, kontakt NAAF Region Nord.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med NAAF Region Vest, NAAF Region Nord, Alta I.F., Kalandseid I.L. og MerkMaten AS. Stiftelsen Dam har støttet prosjektet sammen med NAAF Bergen Storlag og NAAF Alta Storlag. Norges Idrettforbund og idrettskretser i våre fylker er informert, og stiller seg positive til prosjektet.