Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Slik håndterer du astma i kulden

Planlegging og organisering

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Her finner du tips til hvordan du som dugnadsansvarlig med enkle grep kan hjelpe idrettslaget med tilrettelegging for personer med matallergi. Forslagene vil ikke skape mye ekstraarbeid.

Når idrettslaget har bestemt at de ønsker å ha et serveringstilbud til de med matallergier, kan du som dugnadsansvarlig bruke disse sidene for å finne tips til hvordan dette kan koordineres på en god måte.

Først er det viktig at dere blir enige om hva som skal være tilbudet for allergikere. Målet bør være at det finnes noe uten de vanligste allergenene; melk, gluten, egg, nøtter og peanøtter. De med matallergi forventer ikke å finne et stort utvalg, men heller at det finnes noe de kan spise. 

Du kan finne inspirasjon i disse serveringsforslagene >>  

Det kan være en fordel at de som skal jobbe med allergimaten har noe erfaring med dette, men dette er ikke et krav. Det anbefales at den som har ansvaret for dugnaden også blir invitert med på planleggingsmøter som gjelder matserveringen, og invitér gjerne de andre frivillige også. 

Varebestilling

Varer bestilles før arrangementet, og allerede her må allergimat være på agendaen. Enkelte lag har avtaler med butikk eller kjøpmann om varelevering. Hvis dette er tilfelle hos ditt lag, er det viktig at varer blir bestilt minimum 2 uker før arrangementet. Ikke alle butikker har inne et stort parti med melke- og glutenfrie pølser og hamburgere med tilhørende brød og lomper, eller glutenfrie melblandinger til vafler. Gluten- og melkefrie produkter finnes blant annet i «FRI-for»-hyllen i de fleste dagligvarebutikker. 

Forberedelser

Et godt tips er å samle en del av dugnadsgjengen noen dager før arrangementet for å lage vafler, kaker og annet som kan singelpakkes, innholdsmerkes og fryses. Dere kan møtes på et skolekjøkken eller hjemme hos en frivillig dersom idrettslaget ikke har eget kjøkken. Slik blir det også mulig å delta på dugnaden for dem som ikke har anledning på selve arrangementet.

Fordeling av oppgaver

Når dugnadsoppgavene skal fordeles, kan det være lurt å legge ved lenker til denne siden. Send for eksempel allergivennlig vaffeloppskrift til den som skal lage vafler. 

Bruk gjerne en skriftlig plan, og lag arbeidsfordeling i forkant. De fleste idrettslag har maler til dette, eller digitale løsninger for rekruttering og administrasjon av ressurser, som for eksempel Mobilise.

Informasjon

Merk maten som serveres med hva den inneholder. I Norge er det pålagt å merke flere ingredienser. Del gjerne ut kort for merking av innhold i mat i forkant av arrangement. Les mer om matkort hos MerkMaten >> 

Du kan også lese mer om innholdsmerking av mat her >>

Vi har også laget en sjekkliste som kan være til hjelp i planleggingen. Den finner du her >>

Informér om utvalg av mat i turneringsavis, sosiale medier og med plakater. Klikk her for å se forslag til tekst >>

Du bør unngå å bruke ordet «allergimat» uten å beskrive hva maten er uten. Mange forbinder ordet «allergimat» med mat uten gluten og laktose. Det er bedre å si eller skrive «Vi har et utvalg av mat uten gluten, melk, egg og nøtter».

Hygiene

Hygiene er viktig for alle, og det er også viktig for å unngå matsmitte. Under arrangementer er det ikke alltid mulig å få til hyppig håndvask, og da er det vanskelig å unngå matsmitte dersom samme person for eksempel. Steker både allergivafler og «vanlige» vafler.

Lær mer om allergihygiene her >>

Mat som ikke er emballert kan dekkes til med plastfolie for å unngå smitte av allergener fra andre matvarer.

Allergisk sjokk

Mennesker med alvorlig matallergi kan risikere å få allergisk sjokk, også kalt anafylaksi, hvis de spiser noe de ikke tåler. Anafylaksi er sjeldent, men kan være livstruende hvis det ikke behandles raskt og på riktig måte. Vi anbefaler derfor at de ansvarlige ved dugnaden setter seg godt inn i hvordan anafylaksi skal håndteres hvis uhellet er ute.

Dersom du opplever at noen får allergisk sjokk (anafylaksi), er det viktig at du ringer 113.

Du finner mer informasjon om hvordan du håndterer anafylaksi her >>

Her forteller Karianne om tilrettelegging for matallergier under Altaturneringen 2019:  

 Se flere videoer fra Altaturneringen på vår Youtube-kanal >>