Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Aksjon Burot 2021

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Burotpollen forårsaker store allergiplager for mange, og det ønsker vi å gjøre noe med! Derfor inviteres alle små og store i skoler og barnehager hvert år til å bli med på Aksjon Burot-luking i juni.

Årets aksjon 2021

Kort fortalt så er målet at så mange som mulig tar minst en time en dag 10. - 30.  juni, før burota blomstrer, og luker bort plantene i området rundt barnehagen eller skolen deres. Dette er en liten innsats for lokalmiljøet, som gir en stor forebyggende helsegevinst for mange. I tillegg får man den gode samvittigheten ved å hjelpe andre! 

Premier:

Norges Astma- og Allergiforbund Region Østafjells gir:
Kr 4000,- i 1. premie og kr 2000,- i 2. og 3 stk. premier á kr 1000,- 

til skolene, klassene og barnehagene i Vestfold og Telemark og Buskerud i Viken.  Vi trekker ut vinnerne blant alle som luker og sender en mail til region.ostafjells@naaf.no / tlf. 481 91 462. 
Skriv navn på skolen / barnehagen, adresse, kontaktperson og tlf.nr. Legg helst med et bilde fra aksjonen.
Bilder legges ut på Facebook. Vi oppfordrer til å kontakte pressen før dere skal luke.  Gi gjerne oss beskjed på forhånd slik at vi også kan kontakte pressen. Vi trekker vinnere ca. 1. september.

Korona:

I disse koronatider der alle skole- og barnehagebarn må være mye ute i små grupper, passer det kjempefint å delta i årets Aksjon Burot-luking. Det å forebygge allergi er enda viktigere etter at koronaen kom.
Burotlukingen kan man gjøre i mattetimen (telle og veie), gymtimen (bevegelse), naturfagtimen (plantelære, allergi, forskjell allergi / korona, folkehelse).

Om aksjon burot

Aksjon Burot har i flere år vært et Folkehelseprosjekt i samarbeid med Bygdekvinnelaget, Bondelaget, Norske Kvinners Sanitetsforening, Idrettskretsene, Fylkeskommunen, Fylkesmannen, Statens Vegvesen og kommunene i Vestfold og Telemark og Buskerud i Viken.

Kommunene og Statens Vegvesen er oppfordret til å slå sykkelstier og veier, samt rundt alle kommunale bygg. Barnehagene og skolene er oppfordret til å luke, og våre mange samarbeidspartnere er oppfordret til å luke og slå. 

Når alle gjør sitt, kan burotallergikerne se sommeren lyst i møte takket være alles gode innsats!

Alle skoler og barnehager i Vestfold og Telemark og Buskerud fikk mail fra Region Østafjells i mars, og alle får ny mail i mai om å sette av tid til burotluking i juni, for å unngå burotpollenallergi i juli og august.

Alle andre skoler SFO, idrettslag og andre i resten av landet må også veldig gjerne delta i kampanjen og luke burot. Da vanker det både heder og ære, og et utemiljø fritt for burotpollen som premie!

Dette er et kjempeflott folkehelsetiltak!

Burot er svært plagsom

Burot blomstrer generelt fra 15. juli–30. august. I det tidsrommet avgir den pollen og frø. En plante kan bli 1,7 m høy og har 50.000–700.000 frø til nye planter. 

Burot er et problemugras som vokser over alt i lavlandet i Sør- og Midt-Norge. Pollenet fra burot plager like mye som bjørkepollen og skaper store problemer for allergikere. De kan få kløende, rennende øyne og nese, nysing, bli tung i hodet og få influensaliknende symptomer. Noen får astma, noen blir sykemeldte og borte fra jobb og skole. Mange kan ikke delta i idrett eller sykle til jobb og skole i pollensprednings-perioden 15. juli til 1. september. 

Fordelen med burot er at pollenet bare spres ca. 100-200 m med vinden. Det betyr at det nytter å luke/slå. (Bjørkepollen spres mange mil og lar seg derfor ikke utrydde.) 

Utrydding av burot virker også forebyggende ved at man ikke blir eksponert for burotpollen og derved ikke utvikler allergien. Friske voksne kan utvikle allergi mot burot.

Materiell

Region Østafjells har laget materiell som brukes i kampanjen. Du kan laste det ned her, klikk på hvert bilde for å laste ned materiellet!

Burotflyer til skoler og barnehager:

Alle barneskolene og barnehagene i Vestfold og Telemark, og Buskerud i Viken får i mai brev, plakat og flyer. Der står det beskrevet hva som skal gjøres, og hvordan plantene ser ut. Skriv gjerne ut flere til utdeling. Mail til region.ostafjells@naaf.no eller ring tlf. 481 91 462, så sender vi i posten.

Brosjyre til barnehager:

Brosjyren er ment som høytlesning for barna med pedagogisk forklaring om burotpollen og hva som skjer med kroppen hvis man får allergi. Til de voksne følger en forklaring om hvordan man utrydder burota i og rundt barnehagen.

 

Burotplakat: 

Plakaten viser hvordan burota ser ut på lukestadiet i juni/begynnelsen av juli, og hvordan den ser ut som blomstrende plante fra 15. juli–30. august.

I det tidsrommet avgir den pollen og frø. En plante kan bli 1,7 m høy og har 50.000–700.000 frø til nye planter. Bladene er sølvgrå under.

Har du spørsmål om aksjonen? Kontakt:

Ellen Sørby, regionssekretær Revetal, tlf: 481 91 462
Mona Larsen, regionssekretær Skien, tlf:  481 51 294

Kontor Drammen tlf. 32 83 69 10