Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Planter inne og ute

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

NAAF deler planter inn i tre grupper: Ja-planter, nei-planter og en mangeartet gråsonegruppe i midten.

Planter som må unngås i og ved miljøer for mindreårige er planter fra kurvplantefamilien som prestekrager, asters, ringblomst, tagetes, krysantemum, kornblomst, solsikke og georginer.

Alle disse kan gi både pollenallergi, duftoverfølsomhet og hudirritasjoner. Planter som kan gi overfladiske hudskader under lek ved torner bør generelt også unngås, og selvsagt planter som er giftige.

Kilde: Boken ”Gode råd er grønne”.

Ved valg av innendørsplanter er antallet anbefalte planter langt mindre enn utendørs, siden luftutskiftningen og forholdene generelt blir vesentlig annerledes innendørs. Dermed blir toleransen i forhold til f.eks. duftende planter også lavere innendørs.

Hva det siste angår, kan følgende sies: Barn har en iboende nysgjerrighet i seg, som blant annet gir seg utslag i en trang til å smake på planter, enten det er grønne blad eller fristende bær.

Generelt har naturen selv laget «forsikringer» her, først og fremst ved at giftige bær vanligvis smaker bittert, så de umiddelbart blir spyttet ut, eller ved at barna etter eventuell svelging kvitter seg med forgiftningen ved hjelp av oppkast. Brekninger bør imidlertid ikke fremkalles.

I stedet bør det etter inntak av en giftig plante gis medisinsk kull og for øvrig hurtigst mulig oppsøkes lege (se avsnittet om giftige planter i kapitlet «Helsepåvirkende egenskaper hos planter»).

Det er ikke rapportert et eneste dødsfall på grunn av giftplanter i Norden de siste 50 årene. Faren ved giftige vekster skal derfor ikke overdrives, men for å unngå uheldige og unødvendige problemer ved beplantning i barnemiljøer, er det viktig at man også er bevisst på dette miljømessige momentet. 

Det anbefales å lese mer i boken "Gode råd er grønne" som kan bestilles via linken i høyremenyen.

 

Utendørs planter

Noen eksempler på gode plantevalg (bare norske navn) utendørs er:

Trær: Asal, blågran, lønn, lerk, rogn, tuja.
Busker: Hagtorn-arter, kornell-arter, mure, mispel-arter og roser uten duft.
Klatreplanter: Bergflette, humle, klematis.
Stauder: Akeleie, bergknapp, fiol-arter, frøstjerne, kattost-arter, løytnantshjerte, marikåpe, ridderspore, valmue-arter.

 

Innendørs planter

Noen eksempler på gode plantevalg (bare norske navn) innendørs er:

Flittig lise, grønnrenner, palme-arter, fuksia-arter, gjøgler, husfred, ildtopp, hawairose, hortensia, kaktus, bladkaktus, stueask. Erica, gullranke, sølvranke og orkidé- og rosearter uten duft.