Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Spisesteder

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Spisesteder må planlegges og utformes med tanke på personer med matvareallergi, astma og allergi. Gulv skal være renholdsvennlige, og teppegulv skal ikke forekomme.

Med allergivennlige spisesteder mener vi at personalet har kunnskap om og tilrettelegger for de vanligste matallergiene. Det betyr at spisestedet må kunne servere mat uten de vanligste allergenene.

Disse er:

  • Melk
  • Egg
  • Gluten
  • Fisk
  • Nøtter (som paranøtter, cashewnøtter, valnøtter og pistasjenøtter)
  • Peanøtter (belgfrukt)

Kokk og servitør må kunne gjøre rede for hva maten innholder, og under ingen omstendighet gjette og anta at dette går bra for kunden.

Med enkle grep kan serveringssteder bli trygge for personer med matallergi, uten at det kreves altfor stor tilrettelegging.

Tiltak:

  • Kokker må ha kunnskap om matens innhold, og lese varedeklarasjonen hver gang

  • Kokk og servitør må kunne gjøre rede for hva maten innholder, og ikke gjette. Vær sikker på at det som oppgis av ingredienser er helt korrekt. Det kan være helsefarlig for personer med matallergi å få i seg noe de ikke tåler!

  • Kjøkkenet må ha god allergihygiene. Det vil si at man skal unngå kontaminering av allergener mellom råvarer under innkjøp, oppbevaring/lagring, tilberedning og servering. Bruk egne redskaper til hver råvare.

  • Sørg for at det gis rett mat til rett gjest

  • Buffetmat skal være merket med navn på ingredienser

  • Det må fremkomme av menyen om retter inneholder de vanligste allergenene (som nevnt ovenfor)