Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Støv og renhold

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

Støvpartikler i inneluften vil kunne irritere og gi betennelser i slimhinne i nese, hals og luftrør. Noen vil få tørrhetsfølelse i slimhinner, mens andre får slimproduksjon, tett, irritert nese og hoste.

Støvet vil dessuten kunne inneholde kjemikalier fra boligen eller allergener fra dyr eller pollen. Dette kan føre til allergiske anfall som høysnue eller astmaanfall. Normalt godt og riktig renhold gir bedre inneklima i hjemmet ditt.

 

Gode råd for renhold av hjemmet

1 - Ikke røyk innendørs.

2 - Rengjør boligen godt minst en gang i uken og foreta nedvask av boligen minst en gang i året.

3 - Bruk moderne rengjøringsmetoder til støvtørking og gulvrengjøring. Dette innebærer bruk av moderne moppesystemer for tørr og fuktig rengjøring av golv, og tørre inventarmopper og mikrofiberkluter til rengjøring av innredning og inventar. Dette gir bedre rengjøring, bedre innemiljø og mindre slitasje på gulv og interiør.

4 - Bruk minst mulig rengjøringskjemikalier. Det gir bedre rengjøring og bedre inneklima.

5 - På badet bør toalett, vask og badekar vaskes med miljøvennlige hygieneprodukter (ikke-klorholdige rengjøringsmidler).

6 - Innred boligen slik at den er lett å rengjøre, f.eks. velg lukkede boksskap og skap som går helt opp til taket, unngå faste tepper, leker i lukkede esker/bokser.

7 - Unngå å dra skitt og fukt inn i boligen. Ha en god avskrapningsrist utenfor inngangsdøren og en god garderobeløsning til sko og yttertøy.