Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pust ut 2011

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:

I år besøkte vi fem steder i Norge og tilbød gratis lungefunksjonstest. Vi hadde med oss helsepersonell, lungeleger og gjerne en lokal profil. 13. oktober startet vi på Sørlandssenteret, 16. november avsluttet vi på rådhuset i Bergen.

Reiserute:

Kristiansand, torsdag 13. oktober, Sørlandssenteret
Se innslag fra Norge i Dag, NRK, her >> (18 min. ut i sendingen)

Oslo, fredag 21. oktober, Filmens Hus Cinemateket, Dronningens gt. 16
Se innslag fra NRK Østlandssendingen her >>

Lillehammer, onsdag 26. oktober, Strandtorget
Se innslag fra NRK Østnytt her >>

Trondheim, torsdag 3. oktober, Trondheim Torg
Se innslag fra TV-adressa her >>

Bergen, onsdag 16. november, Rådhuset - teatersalen (for ansatte)
Se innslag om kols hos TV2 + nettprat her >>

 

 

 

Filmkonkurranse 2011

Konkurransen er nå avsluttet. Vinnere vil bli kontaktet.

Les om premieseremonien på Cinemateket her >>

Eller fra Ullern Avis Akersposten her >>

 

Går du på ungdomsskole i Oslo ? Hadde det vært gøy å lage reklamefilm? Da vil vi gjerne at du sender oss en kort film (30-90 sekunder) som løser én av oppgavene under. Bruk gjerne humor, men baser filmen din på tilegnet kunnskap herfra eller fra www.naaf.no

Filmen må leveres i et format så den kan spilles av på Windows Media Player eller Quicktime. Leveranse på e-post (enten direkte eller via en lenke til et nedlastingsområde) til info@naaf.no innen 30. september 2011. Husk å oppgi kontaktperson (lærer).

 

Innsendte bidrag returneres ikke. Norges Astma- og Allergiforbund (og deres samarbeidspartnere i Pust ut-prosjektet) forbeholder seg retten til fritt å benytte innsendte bidrag i sitt daglige virke.

 

Oppgaver

1. Det er enkelt å teste lungene sine hos lege. En av de beste metodene går ut på å puste så hardt man kan inn i et rør (spirometri). Det gjør ikke vondt og det tar ikke lang tid. Likevel er det mange voksne som ikke tenker på, eller tør, å ta slike tester.

Lag en reklamefilm for slik testing som gjør at man får lyst til å sjekke lungene sine.

 

2. Mer enn hvert fjerde barn i Norge har astma innen fylte 10 år. Astma som barn gir større sjanse for å få kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) som voksen, spesielt om man røyker. Mange luftveissykdommer, deriblant astma og kols, skyldes blant annet påvirkning fra miljøet rundt oss, for eksempel kjemikalier i produkter og annen forurensing.

Lag en film som gir de voksne lyst til å gjøre noe med at antallet mennesker med sykdommer i luftveiene øker.


3. En person du kjenner har vært hos legen og fått vite at han/hun har astma eller kols. Denne personen er kanskje litt nedfor og lurer på om han/hun vil kunne leve et normalt liv på tross av sykdommen. Det kan være trist å få høre at man har en varig sykdom, men det er likevel mange ting man kan gjøre for å holde på både helse og humør.

Lag en film som presenterer noen tips om hva denne personen kan gjøre for å leve best mulig med sykdommen sin.

 

4. For en del år siden fant man ut at CO2 fra blant annet bensinbiler var skadelig for miljøet. Politikerne gjorde det billigere å bruke dieselbiler i et forsøk på å få ned CO2-utslippene, men nå viser det seg at selv om dieselbiler slipper ut noe mindre CO2 enn bensinbiler, så slipper de ut masse av en annen gass, NOX, som er meget skadelig for luftveiene. Såkalte hybridbiler derimot, som går på strøm og bensin, slipper ut svært lite både CO2 og NOX.

Lag en film som gir de voksne lyst til å bruke hybridbiler.