Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Slik håndterer du astma i kulden

Podkast "Sjukt frisk"

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
I vår podkast Sjukt Frisk tar vi opp relevante temaer innen allergi, snakker om hvordan allergi kan forebygges og hvordan vi kan få bedre helse.

Første episode - Tabubelagte allergier: 
Visste du at man kan være allergisk mot dopapir? Bind? Sexleketøy og sperm? Vi kan i teorien være overfølsom mot det meste i våre omgivelser, men noen allergier er mer utbredt enn andre. I denne episoden tar vi opp tabubelagte allergier som kan skape utfordringer i hverdagen.

iTunes:trykk her

Spotify:trykk her

Andre episode - Annen overfølsomhet: 
Du har kanskje hørt om el-overfølsomhet? Eller overfølsomhet mot parfyme? Overfølsomhet er en tilstand hvor kroppen reagerer på stoffer som normalt er ufarlige. Overfølsomhet er reelt, men det skyldes ofte ikke det du tror det gjør. Visste du at det finnes behandling? I denne episoden snakker vi med lege og ekspert Torgeir Storaas fra Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet om overfølsomhet.  

iTunes:trykk her

Spotify: trykk her

Tredje episode - Allergi fra barn til ungdom: 
I denne episoden gir vi deg et innblikk i allergier du kan støte på fra barnet er nyfødt til det er klar til å forlate redet. Bleier, våtservietter, kremer, lekeslim som lages selv, hennatatovering og parfymerte badesko er noen av temaene. Vi gir deg tips og råd til hvordan du kan forebygge allergi, og hvilke produkter du bør være oppmerksom på i barnets oppvekst.

iTunes:trykk her

Spotify: trykk her

Fjerde episode - Inneklima 
Merker du at formen oppleves dårligere når du er hjemme, enn når du er ute? At du blir ukonsentrert, sliten eller får ubehag i øyne og luftveier? Dårlig inneklima i boligen kan være helseskadelig og bidrar til å øke forekomsten av astma og allergier i dagens samfunn. Heldigvis kan vi ved enkle og rimelige grep gjøre noe med dette. I denne episoden snakker vi med en av Norges fremste eksperter på inneklima, Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i NAAF. Han deler sine beste tips for et bedre inneklima.  

iTunes: trykk her

Spotify: trykk her

Femte episode - Matoverfølsomhet
Matoverfølsomhet, både allergi og intoleranser, er et tema som berører mange i dagens samfunn.  En god utredning er svært viktig for å finne ut av hva som er årsaken til plagene, og hvordan de bør behandles. Dessverre er det også mange som vet å sko seg på mennesker som trenger hjelp, og ikke alle utredning- og behandlingstilbud er pålitelige. I denne episoden har vi invitert Ingvild Gaare Olstad, sykepleierkoordinator fra Regionalt senter for Astma, Allergi og overfølsomhet for å fortelle oss hva vi bør gjøre og hva vi bør styre unna, hvis vi mistenker at maten gir oss utfordringer.

iTunes: trykk her

Spotify:trykk her