Allergisikre dyr??

Kjæledyr som holdes inne, er blant de hyppigste årsakene til allergi og særlig vanskelige luftveisallergier med astma.

Dette gjelder de aller fleste dyr. De aktuelle allergenene kommer fra fra hud, flass, hår og kjertler og blander seg i husstøvet. De har egenskaper som gir gode betingelser for å skape allergi (sensibilisering) og utløse allergiske reaksjoner.  Det samme gjelder ved mye nærkontakt med husdyr i landbruk og/eller der allergenholdig støv bringes inn i boligen med tøyet.

Mange familier med allergiske medlemmer og risiko for utvikling av atopisk allergi ønsker seg sterkt en katt eller hund, til nød kanin, marsvin eller hamster. Ved anlegg for atopisk allergi blir en først og fremst allergisk mot det man har hjemme hos seg selv, men det tar tid å utvikle en ny allergi. Det er å ta en betydelig risiko å falle for fristelsen å anskaffe dyr, for allergisikre dyr finnes ikke, bortsett fra skilpadder, slanger og liknende. Har dyret hud, kan allergener komme fra huden. Mange dyr gir også fra seg hissige allergener med spytt (katt! hund!), urin (rotter!) og avføring (fugl!).

 

Noen foreldre tror  at det kan testes ut på forhånd om barnet vil tåle et bestemt dyr. Hvis det allerede foreligger allergi mot dyrearten, kan en slik test falle positivt ut, men et negativt resultat forteller intet om hva som kan skje i fremtiden. Det kan være (ukjente) genetiske faktorer som er viktige for om en person blir allergisk mot en bestemt dyreart, men vi kan ikke forutsi noe uten tester for slikt. Risikoen er størst for små barn. Hvis barna i familien ikke har vist noen tegn på atopi når de er blitt 12-14 år, er anleggene for dette sannsynligvis så små at familien kan skaffe seg det ønskede kjæledyret, men helt trygt er det ikke. Da er det viktig å unngå allergiforsterkende innemiljøforhold!

Mange tror at det er dyrehår som er «farligst» for allergiene, men slik er det ikke. Å anbefale «hårløse» mus, korthårede kinesiske pudler eller minigriser etc. vitner om manglende kunnskap. Allergener fra hår kan medvirke, men de aktive allergenene finnes ofte vel så meget i huden (flass), talgkjertler, spytt, avføring, urin etc.

Mye av allergenene fra dyr kommer på klærne og i håret til eierne. Allergenstøvet bæres med og drysser av andre steder. Derfor finner vi til dels rikelig allergener fra de vanligste dyrene (katt, hund, hest) på offentlige steder som barnehager, skoler, kinoer.mm). Målinger har vist at vi med litt fleip kan si at det er en 1/2 katt og 1/2 hund i alle barnehager og klasserom

De eneste "kjæledyrene" som ikke gir allergi, er skilpadder og akvariefisk; ja, også slanger, firfisler og krokodiller og sånt hvis noen regner det for kjæledyr

Gener avgjør!

Risikoen for og evnen til å utvikle allergi mot forskjellige dyr er imidlertid arvelig. Det er derfor noen individer som er allergiske f.eks.mot bjørkepollen, men som ikke blir allergiske mot dyr. Noen kan være sterkt allergiske mot katt, men tåle hund og hest osv.Hvert dyr utsondrer også flere forskjellige allergener, og det finnes nok individer som ut fra genene bare kan bli allergisk mot enkelte og ikke mot  alle av et dyrs allergener.   

Det nytter ikkeå låne et dyr for å prøve!

Problemet er  at foreløpig kan ikke dette testes iut på forhånd. Kortvarig prøveeksponering teller ikke, for allergien kan kreve lang tid forå utvikle seg.

Det er etter hvert ganske mange som anskaffer seg skilpadde for at barna skal ha et dyr hjemme. Dessverre er skilpadder ikke særlig kjælne, og mange barn mister interessen for den etter relativt kort tid. Så er det gjerne mor som må overta stellet. 

Kjell Aas©