Hopp til hovedinnhold

Allergi mot muggsopp

Hvis du har allergi mot mugg, overreagerer immunsystemet når du puster inn muggsporer. Muggallergi kan gi ubehagelige allergisymptomer, og du kan få pustevansker og andre luftveissymptomer hvis du også har astma.

Sist oppdatert 14. februar, 2023

Symptomer på allergi mot mugg

Muggallergi gir de samme tegnene og symptomene som andre typer allergi i de øvre luftveiene. Tegn og symptomer på allergisk rhinitt, også kalt høysnue, forårsaket av muggallergi kan være:

Symptomer på allergi mot mugg varierer fra person til person, og varierer fra mild til alvorlig. Det er både mulig å ha helårssymptomer, og å ha symptomer som blusser opp bare på visse tider av året. Du kan for eksempel merke symptomer når været er fuktig, eller når du er i innendørs- eller utendørsrom som har høye konsentrasjoner av mugg.

Muggallergi og astma

Hvis du har både muggallergi og astma, kan du oppleve at astmasymptomene dine utløses av å bli eksponert for muggsporer. Hos noen mennesker kan eksponering for visse typer muggsopp forårsake et alvorlig astmaanfall. Tegn og symptomer på astma er blant annet:

Utredning av muggallergi

Hvis du har tett nese, nysing, rennende øyne, kortpustethet, hvesing eller andre plagsomme symptomer som vedvarer, bør du ta kontakt med legen din. Hos legen kan du få gjennomført tester for å påvise om du har allergi mot muggsopp.

Behandling av allergi mot mugg

Hvis du har muggallergi, er det beste forsvaret mot plagsomme symptomer å redusere kontakten med muggtypene som gir deg en allergisk reaksjon.

Allergimedisiner kan også bidra til å holde de allergiske reaksjonene dine under kontroll. Legen din kan hjelpe deg med å finne de medisinene som passer best for deg.