Hopp til hovedinnhold

Allergi mot bløtdyr

Bløtdyr er en rekke virvelløse dyr. Bløtdyr omfatter svært forskjellige dyr, som for eksempel snegler, skjell, blekkspruter og sjøtenner.

Sist oppdatert 05. april, 2024

Symptomer på allergi mot bløtdyr oppstår vanligvis i løpet av få minutter til to timer etter inntak. Det kan være individuelle forskjeller på hvilke symptomer man får, og symptomene kan variere fra mindre alvorlig til alvorlige og potensielt livstruende. De vanligste symptomene ved matallergi er symptomer fra hud og mage-tarm-systemet, men symptomer fra luftveiene er også vanlig.

!

Allergenene (de proteinene som du reagerer på) i fisk, skalldyr og bløtdyr har lite til felles, og det er derfor ingen sammenheng mellom allergi mot fisk, skalldyr eller bløtdyr. Hvis du unngår alle typer sjømat uten å ha fått påvist allergi mot alle typene, bør du få en skikkelig utredning slik at du finner ut om det er noen typer sjømat du trygt kan spise.

Utredning av allergi mot bløtdyr

Hvis du mistenker at du eller barnet ditt er allergisk mot bløtdyr kan du be om en utredning hos fastlegen. Sykehistorien vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien din vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser og allergitester, og eventuelt behov for henvisning til spesialist.

Behandling av bløtdyrallergi

Hvis du er allergisk mot bløtdyr må du unngå å spise bløtdyr eller mat som inneholder bløtdyr. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye! Bløtdyr er et merkepliktig allergen som alltid skal informeres om i ingredienslisten hvis det er brukt som ingrediens i en matvare, uansett mengde som er tilsatt.

I ingredienslisten vil bløtdyr eller ingredienser som inneholder bløtdyr fremheves med fet, kursiv eller understreket skrift. På restaurant eller kafe skal det opplyses skriftlig, for eksempel i menyen eller på en plansje, om maten inneholder bløtdyr eller andre ingredienser som inneholder bløtdyr. Det oppgis ikke alltid hvilket bløtdyr matvaren eller retten inneholder, fordi det ikke er krav om dette i regelverket.

Bløtdyr inkluderer muslinger, snegler, blekksprut, blåskjell, kamskjell, østers, hjerteskjell, kråkeboller, akkar, kalamari, sjøsnegler og lignende. Du finner ofte bløtdyr som ingrediens i fiske- og skalldyrkraft, supper, marinader, sauser og i fisk- og sjømatkrydder.