Hopp til hovedinnhold

Eggallergi

Eggallergi er en av de vanligste matvareallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder egg, andre får lettere ubehag som går over uten dramatiske konsekvenser.

Sist oppdatert 12. februar, 2023

Hva er eggallergi?

Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får veldig kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser.

Matallergi, blant annet eggallergi, er vanligere hos barn enn hos voksne. De fleste vokser av seg eggallergien som småbarn, men noen forblir allergiske mot egg også i voksen alder. Mange barn med matallergi reagerer på flere matvarer, men eggallergi kan også komme alene. 

Hvilke symptomer gir eggallergi?

Hva slags reaksjoner som oppstår hvis en person med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, varierer fra person til person. Det kan blant annet oppstå symptomer som:

I verste fall kan eggallergi utløse anafylaktisk sjokk, også kalt allergisk sjokk. Dette er en sjelden, men svært alvorlig tilstand, som krever umiddelbar helsehjelp.

Hvilken del av egget gir allergi?

Det er proteinene i egg som fører til den allergiske reaksjonen. Disse proteinene finnes både i eggehviten og i eggeplommen. Enkelte eggallergikere kan også reagere med astma eller allergisk snue, på os fra steking av egg og damp fra eggekoking. I noen sjeldne tilfeller kan også steking av for eksempel vafler (eggedamp) være nok til å utløse en allergisk reaksjon.

De mest følsomme kan reagere på små rester av egg på tallerken eller bestikk. Det er da viktig å skylle dekketøyet godt i kaldt vann før det vaskes, fordi proteinene kan brenne seg fast. 

Utredning av eggallergi

Hvis du mistenker at du eller barnet ditt har allergi mot egg, er det viktig å snakke med legen for å få en god utredning. Det finnes flere ulike metoder legen kan ta i bruk for å undersøke om symptomene skyldes allergi mot egg. 

Hvordan behandles eggallergi?

Matallergi, deriblant eggallergi, behandles ved å unngå matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Hvis du eller barnet ditt må utelate mange ulike matvarer fra kostholdet på grunn av allergi, er det viktig at du snakker med legen din for å finne ut om det trengs noen kosttilskudd for å opprettholde et næringsrikt kosthold. 

Hvis eggallergien din er svært alvorlig, med risiko for å få anafylaktisk sjokk, kan legen skrive ut adrenalinpenn til deg. Hvis du har fått adrenalinpenn er det viktig at du husker å bære denne med deg, og at du og andre rundt deg vet hvordan denne skal brukes i en akutt situasjon. 

Eggallergi og vaksiner

Noen virusvaksiner er dyrket på befruktede hønseegg. Dette er ofte vaksiner mot influensa, skogflåttencefalitt og gulfeber. Her kan det være spormengder av proteiner fra egg. Svært følsomme pasienter med allergi mot egg kan få reaksjoner på vaksinene. De aller fleste som har, eller har hatt, eggallergi kan likevel få vaksinene på vanlig måte, med vanlig beredskap for alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksiberedskap). Helsepersonell som setter vaksiner har rutiner og beredskap for å håndtere slike situasjoner.

Hvis du har bekymringer knyttet til vaksine på grunn av eggallergi, kan du snakke med legen din. Pasienter med alvorlig reaksjon på egg, med symptomer som urtickria/elveblest, brekninger, angioødem, luftveisødem, astma eller allergisk snue, og som har totalt eggfri kost, bør få utført prikktest med vaksinen før vaksinen eventuelt settes. Helsepersonell vurderer behovet for slik utredning opp mot i hvilken grad du tilhører en risikogruppe.

Personer med eggallergi kan trygt ta MMR-vaksine, fordi ingen av komponentene er dyrket på egg. 

Vaksinene mot koronavirus er heller ikke dyrket på egg.

Hvor finnes egg?

Ifølge matinformasjonsforskriften, skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i ingredienslisten. Serveringssteder som kafeer og restauranter er også pålagt å merke mat som inneholder egg. Egg i maten kan være merket med forskjellige navn, som for eksempel:

Veldig mange forskjellige matvarer kan inneholde egg. Dette gjelder blant annet:

Vær oppmerksom på at du kan finne eggeprotein i enkelte typer tannkrem. 

Det kan altså finnes egg i mange produkter, også der du kanskje ikke forventer det. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten veldig nøye før du spiser en matvare, hvis du er allergisk mot egg. 

I sjeldne tilfeller kan personer med allergi mot egg også reagere på kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det kan også oppstå kryssreaksjoner med egg fra andre fuglearter, for eksempel vaktelegg.

"Kan inneholde spor av"

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av egg”. Dette betyr ikke at egg er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av egg i produktet. De fleste med eggallergi tåler en spormengde egg, og kan spise produkter merket med ”kan inneholde spor”. Du bør snakke med behandlende lege for å finne ut om allergien din er så alvorlig at du også skal unngå spormengder.

Hva kan en eggallergiker spise?

Egg er en næringsrik matvare, rik på protein, energi og næringsstoffer. Til tross for dette, er det sjelden at det å fjerne egg fra kosten gir ernæringsmessige konsekvenser. Eggallergi er først og fremst en praktisk utfordring, fordi det begrenser utvalget av kaker, kjeks, ferdigmat og så videre. 

Egg har egenskaper som er viktige for gode bakverk. Det finnes eggerstatninger som "No Egg" og "Egg Replacer". Disse har samme binde- og bakeegenskaper som egg, men har ikke det samme næringsinnholdet. Eggerstatningen skal tilsettes vann og piskes før den brukes. Mange ganger kan økt mengde bakepulver eller natron være en bra og billigere erstatning. Du kan erstatte ett egg med én spiseskje bakepulver. Husk imidlertid at mye bakepulver setter smak på bakverket. Ved å tilsette 1-2 spiseskjeer maismel, får du samme gulfarge som ved bruk av egg.

Du kan også bruke linfrøavkok eller avkok fra kikerter for å oppnå noen av egenskapene eggehviten bidrar med i baking. 0,5-1 stk. godt moden banan kan også erstatte noe av eggets bakeegenskaper, og kan egne seg til for eksempel pannekaker, muffins eller banankake. Yoghurt og yoghurterstatninger er også med på å binde og blande bakverket godt. Hvis du kombinerer yoghurt og natron, kan du i tillegg få et luftigere bakverk. En del ferdige kakemikser er også uten egg.

Bær og frukt er gode alternativer til desserter. De fleste typer sjokoladesaus og gelé er uten egg. Saftis, iskrem uten egg og sorbet er også lettvinte desserter, men vær oppmerksom på at sorbet kan inneholde egg.