Hopp til hovedinnhold

Flåttbitt kan gi allergi mot kjøtt

Flåtten kan føre med seg både bakterier og virus, men visste du at flåttbitt også i sjeldne tilfeller kan utløse allergi mot kjøtt? Her finner du gode råd for å beskytte deg mot flåttbitt i sommerferien.

Sist oppdatert 14. februar, 2023

Kjøttallergi

Flått er blodsugere som angriper mennesker og dyr, og de kan skifte vert flere ganger. På denne måten blir de sykdomsspredere av blant annet virus og bakterier.

i

Kjøttallergi, på fagspråket kalt alfa-gal-allergi, er en relativt nyoppdaget og sjelden allergi, som innebærer at du reagerer allergisk på kjøtt. Allergien oppstår ikke på grunn av inntak av kjøtt, men som følge av flåttbitt. Alfa-gal er nemlig et karbohydrat som finnes i noen flåttarter. Flåtten kan også ha fått overført alfa-gal fra et dyr den har sugd blod av tidligere.

Når vi blir bitt av flåtten kommer kroppen vår i kontakt med dette sukkermolekylet, sannsynligvis via bedøvelsesvæsken som flåtten bruker. Selv om alfa-gal i utgangspunktet er ufarlig for mennesker, kan immunforsvaret i noen tilfeller oppfatte det som en fiende og prøve å beskytte kroppen vår ved å danne antistoffer. Derfor kan kroppen reagere allergisk neste gang du spiser kjøtt fra pattedyr – altså storfe, lam, svin og vilt.

Dette er en veldig sjelden allergi, men den kan være alvorlig for dem det gjelder.

Utbredelse av flått

Skogflåtten finnes langs hele norskekysten helt opp til Helgeland. På grunn av klimaendringer med lengre vekstsesonger forventes det at flåttsesongen i Sør-Norge kan forlenges og at flåtten kan trekke lenger inn- og nordover i landet.



Flåtten kan ikke fly, men kan transporteres med fugler og derfor dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde. Størrelsen på flått varierer, og det er ikke bare store voksne flått som biter og suger blod, faktisk er det mest vanlig at nymfer gjør dette. De er små, og kan være vanskelige å oppdage.

Flåtten sitter helt i ro på planter på bakken og venter på å angripe de som passerer. Der det finnes mange hjortedyr er det også mye flått, da de vanligste vertsdyrene er rådyr, elg og hjort i tillegg til mus, hare, rådyr, storfe, og kjæledyr som katt og hund.

Unngå flåttbitt

For å unngå flåttbitt er det viktig å være godt tildekket med klær når du ferdes i områder der flått er vanlig. Dette gjelder særlig der vegetasjonen er tett. Lange bukser som er puttet ned i sokkene, eller støvler, reduserer risikoen for å bli bitt.

Prøv å holde deg på stier, i stedet for å gå i høyt gress, lyng og kratt. Det finnes også myggstifter og myggspray som virker mot flått. Disse midlene kan du påføre på huden eller utenpå klærne før du skal ut i områder hvor flått er vanlig.

Midler mot flått for hunder og katter kan kjøpes hos veterinær.



Sjekk kroppen for flått etter turen. Flåtten kryper raskt og kan bite seg fast de fleste steder på kroppen, men helst på steder med tynn hud.

Hvis du har blitt bitt, bør du fjerne flåtten så raskt som mulig, enten med fingrene, flåttfjerner eller pinsett.

!

Folkehelseinstituttets nettsider finner du både video og instruksjoner for å fjerne flått på riktig måte.