Hopp til hovedinnhold

Luftveisinfeksjoner og astma

En luftveisinfeksjon kan være ekstra krevende for personer med astma, fordi symptomene blir forsterket og fordi det tar lengre til å bli frisk

Sist oppdatert 10. oktober, 2023

Luftveisinfeksjoner kan skyldes både virus og bakterier. Slike infeksjoner fører ofte til at astmaen forverres i mange uker, av flere grunner:

Ekstra utsatt for lungebetennelse

Luftveisinfeksjoner kan også utvikle seg til en lungebetennelse, og personer med astma er ekstra utsatt for dette.

Lungebetennelse er en infeksjon i lungevevet som er forårsaket av virus eller bakterier. Denne infeksjonen skaper en betennelse i lungene som kan gjøre det tungt å puste, og den kjennetegnes ofte ved feber, farget oppspytt og stikkende smerter i brystet. Hvis du mistenker lungebetennelse, bør du bli undersøkt av en lege.

Husk å ta influensavaksine

!

Folkehelseinstituttet råder alle som har astma til å ta den årlige influensavaksinen, for å sikre best mulig beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Behandling av luftveisinfeksjon med astma

Når du som har astma får en luftveisinfeksjon er det svært viktig at du lytter til kroppen din, og er klar over at kroppen trenger ro og hvile for å bli raskest mulig frisk. Det er også viktig med rikelig drikke for å løse opp slim.

Det er viktig at alle med astma har en behandlingsplan som kan følges ut ifra symptomer og behov. Snakk med din behandlende lege hvis du ikke har behandlingsplan for din astma.

!

Hvis luftveisinfeksjonen forverrer astmaen din er det viktig å trappe opp medisineringen raskt, slik at symptomene og betennelsen i luftveiene reduseres. Da blir totalforbruket av medisiner mindre på lang sikt. Når astmasymptomene er under kontroll, kan behandlingen trappes ned igjen.

Hvis du har alvorlige astmaplager kan det være nødvendig å bruke kortison i tablettform. Dette gis i form av kurer over 2-4 uker, eller en sjelden gang som vedlikeholdsbehandling ved særlig alvorlig astma. Slik behandling har en kraftig virkning på betennelsen i luftveiene. Det er samtidig viktig å være klar over at langvarig bruk av kortisontabletter krever langsom og gradvis nedtrapping av dosene og skal nøye følges opp av lege.

Hva menes med infeksjonsutløst astma?

En rekke virusinfeksjoner er knyttet til utvikling av astma hos barn, og dette kalles infeksjonsutløst astma eller forkjølelsesastma. Det er særlig RS-virus og rhinovirusinfeksjoner/bronkiolitt som har betydning for utvikling av astma. I spedbarns- og småbarnsalderen er luftveisinfeksjoner den hyppigste årsaken til innleggelse for akutt astma i sykehus. Denne typen astma er det vanligere at barnet vokser av seg, gjerne før fylte 10 år.