Hopp til hovedinnhold

Perioral dermatitt

Perioral dermatitt kjennetegnes av utslett og/eller blemmer rundt munnen, og noen ganger på kinn, hake og nese. Utslettet er ofte rødt, med små, blemmer/kviser, og kan gi kløe og en brennende følelse.

Sist oppdatert 02. mars, 2023

Hva er perioral dermatitt?

Perioral dermatitt er et utslett rundt munnen. Munnen er det området som oftest rammes av denne hudtilstanden, og ordet "oral" betyr noe som har med munnen å gjøre. Tilstanden kan også ramme andre kroppsåpninger som nese, øyne eller kjønnsdelene, og tilstanden får da andre medisinske navn som spesifiserer dette.

Hvorfor oppstår perioral dermatitt?

Den nøyaktige årsaken til perioral dermatitt (og andre områder som kan rammes av tilstanden) er ikke kjent, men flere faktorer er kan bidra:

Behandling av perioral dermatitt

Tilstanden kan behandles med antibiotiske kremer eller tabletter, og ved å unngå bruk av irriterende kosmetiske produkter og kremer som inneholder hydrokortison. Det er også viktig å holde den berørte huden ren og hydrert. I noen tilfeller kan perioral dermatitt gå over av seg selv, men det kan også være vedvarende og kreve langsiktig behandling. Rådfør deg med en hudlege for å få nøyaktig diagnose og en individuell behandlingsplan.

Behandling for perioral dermatitt involverer vanligvis en kombinasjon av salver/kremer og medisiner, samt livsstilsendringer:

Det er viktig at du følger rådene fra helsepersonell, og fortsetter behandlingen som anvist for å oppnå de beste resultatene. I noen tilfeller kan perioral dermatitt ta flere uker eller måneder å løse seg, og det kan også komme tilbake. Riktig behandling og tålmodighet er nøkkelen til å håndtere denne tilstanden.