Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Har barnet mitt astma?

Hennatatovering kan gi allergi

No image
bag Dato publisert: Sist oppdatert:
Voksne og barn på ferietur i utlandet blir stadig fristet med tilbud om å bli dekorert med svart hennafarge på huden, såkalt hennatatovering som kan gi sår og en meget plagsom allergi. Det er svart henna som er farlig, ikke den rødbrune.

Hennatatovering er dekorering på hudens overflate og må ikke forveksles med ekte tatovering hvor tatoveringsfargen blir injisert ned i huden.

Henna og PPD

Som navnet antyder er hennatatoveringen laget av naturlige materialer, men det er dessverre også tilsatt mange andre kjemiske stoffer som kan gi sår og en meget plagsom allergi.

Den rødbrune hennafargen er i utgangspunktet ikke et problem – den gir sjelden allergi.

For å oppnå den svarte fargen på tatoveringen og for at den skal vare lenger tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine).

PPD er sterkt allergifremkanllende og i EU er det ulovlig å bruke PPD i hennatatoveringer, men de ulovlige fargene er likevel i bruk enkelte land.

Fargestoffet blir i huden

En uønsket reaksjon på en hennatatovering viser seg vanligvis etter ett til tre døgn. Det kan oppstå sår, rødme, blærer på huden eller eksem.

Reaksjoner kan også oppstå som senreaksjon etter flere døgn og i noen tilfeller være så kraftige at det er behov for akutt legehjelp eller til og med sykehusinnleggelse.

Den svarte hennafargen kan fortsette å gi plager i flere måneder fordi fargestoffet blir værende i huden.

P-phenylenediamine

Er du først blitt eksponert og kanskje ikke reagere allergisk første gang kan likevel risikere å få sterke reaksjoner neste gang du kommer i kontakt med fargestoffet, for eksempel via hårfargemiddeler som inneholder PPD. Disse skal være merket med p-phenylenediamine i ingredienslisten.

Andre produkter som kan inneholde PPD, er for eksempel noen svarte tekstiler, trykkfarger og lær- og pelsfarger. Disse er vanligvis ikke merket og det kan dermed være vanskelig å unngå PPD i dagliglivet.

Hvis du får du en allergisk reaksjon bør du ta kontakt med lege. Det er viktig å få konstatert hva du reagerer på, slik at du har mulighet til å unngå ubehagelige reaksjoner.