Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Her finner du pollenvarselet

Soyaallergi

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Nyttig å vite om soyaallergi - NAAFs faktaark.

Hva er soya?

Soyabønnen er en belgfrukt og tilhører erteblomsfamilien. 

Hva er soyaallergi?

Soyaallergi er en type matvareallergi. Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av den matvaren de ikke tåler, mens andre får lettere ubehag som går over uten at det gir dramatiske konsekvenser.

Hvem får allergi mot soya?

Matvareallergi er vanligere hos barn enn hos voksne. Ofte oppdages soyaallergi hos spedbarn i forbindelse med at de får morsmelkerstatning basert på soya, på grunn av allergi mot kumelk. De fleste vokser av seg matvareallergien igjen som barn.

Barn som er allergiske mot kumelk ser ut til å ha økt risiko for å utvikle soyaallergi hvis større mengder soyaerstatninger introduseres før barnet er fylt ett år.

Sensibilisering mot soya er relativt vanlig, mens betydningsfull allergi mot soya er sjelden.

Mange av barna som har matvareallergi, reagerer på flere matvarer. Dersom de må utelate mat som er viktige kilder til næringsstoffer, er det nødvendig å finne gode alternativer som erstatter dette, slik at de får et sunt kosthold.  

Hvor finnes soyaprotein?

Fra belgfrukter som soya kan vi utvinne protein, stivelse, olje og fiber som videre kan være ingredienser i sammensatte matvarer. Siden soyaproteinet har et høyt næringsinnhold og mange funksjonelle egenskaper, brukes soya som ingrediens i mange ulike matvarer. En kan finne små mengder soyaprotein i for eksempel hamburgere, fiskekaker, pizza, brød og andre bakervarer. Mange erstatningsprodukter for melkeallergikere og cøliakere er også basert på soya. Vegetarisk mat, utenlandske retter og helsekostprodukter har oftere soyaprotein enn de typiske norske matvarene. 

Ved å fjerne vannet i soyabønnene blir det laget produkter som brukes som melk og ost. Ved andre prosesser lages også soyasaus, miso, tofu og tempe fra soyabønner.

Dersom en matvare er tilsatt soya, enten det er i form av soyamel eller -bønner, soyaprotein eller -proteinisolat, skal det stå i varedeklarasjonen. Betegnelser du bør se opp for, er soyaprotein, soyamel og soyabønner, dessuten miso, tofu, vegetabilsk protein og soyasaus.  

Siden soyaprotein brukes i stadig flere matvarer, er det viktig å lese nøye på ingredienslistene.

Ernæringsmessige konsekvenser

Man kan fint utelate soya fra kosten og ha et like fullverdig kosthold. Ved å spise variert, samt å bruke rent kjøtt, fisk, melk, egg, nøtter, frukt og grønnsaker vil behovet for næringsstoffer kunne dekkes. Å utelate soya fra kosten kan derimot ha betydning for vegeterianere.

Vær oppmerksom på at hvis soyallergi opptrer sammen med kumelksallergi, kan det være utfordrende å få nok kalsium gjennom kosten. Vurder i samråd med lege om det kan være nødvendig med kosttilskudd. 

Hvilke reaksjoner gir soyaallergi?

Hva slags reaksjoner soyaallergi kan medføre varierer. Eksempler på reaksjoner er diaré, magesmerter, forverring av eksem, pusteproblemer og allergisk sjokk.

Vær oppmerksom på at soyaallergikere kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter. 

Hvordan behandles soyaallergi?

Den eneste måten å behandle soyaallergi på, er å utelate alle matvarer som inneholder soyaprotein i kosten.

Hva med soyaolje og vegetabilsk olje?

Soyaolje (som ofte betegnes som vegetabilsk olje i ingredienslistene) anses for å være trygg for soyaallergikere. Produksjonsprosessen fjerner proteinene, som er de stoffene i oljen som gir allergiske reaksjoner. I andre land er det gjort analyser av oljer som konkluderer med at det ikke finnes soyaprotein i noen av dem. Enkelte av de største produsentene i Norge tar rutinemessige prøver for å sjekke at det ikke er rester av soyaprotein i olje/margarin.

Hva med soyalecitin

Soyalecitin kan inneholde spor av soyaprotein pga. forurensning i produksjonen. Det handler i tilfelle om svært små mengder, og siden soyalecitin brukes i små mengder i den ferdige matvaren, er det ikke vanlig å fraråde matvarer med soyalecitin for soyaallergikere.   

Hva med hydrolysert vegetabilsk protein (HVP)?

Hydrolyse medfører at proteinene brytes ned, slik at de ikke lenger har de samme egenskapene. Dette kan bl.a. innebære at de ikke utløser allergiske reaksjoner.

Merking av matvarer

Dersom en matvare er tilsatt soya skal det stå i varedeklarasjonen. 
Ingredienser man må passe seg for er soyaprotein, soyamel, miso, soyabønner, tofu, vegetabilsk protein og soyasaus.

Soya er også et merkepliktig allergen ved serveringssteder.