Hopp til hovedinnhold

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter. Dette kalles pollenrelatert matallergi, og er en type kryssallergi.  

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Hva er pollenrelatert matallergi?

Pollenrelatert matallergi, ofte kalt kryssallergi, kan oppstå når proteinene i en matvare du spiser ligner på proteiner du er allergisk mot. Hvis du har pollenallergi, kan kroppen derfor feiltolke proteinene i enkelte matvarer, og du kan oppleve kløe og hevelse i munn, nese, på lepper og i halsen etter at du har spist dem. Dette kalles gjerne oralt allergisyndrom (OAS). Hos noen kan symptomer på kryssallergi komme først etter flere år med pollenallergi, og hos noen er symptomene kun til stede i pollensesongen.

i

Det er ikke alle pollenallergikere som opplever kryssallergi, men forekomst av pollenrelatert matallergi har vært økende ifølge rapporter. Slik kryssallergi oppstår vanligvis i ungdomsårene og voksen alder, og er blant de vanligste årsakene til matallergi hos voksne. I Norge er kryssallergi mellom bjørkepollen og mat fra planteriket vanligst.

Allergenene, altså de proteinene du reagerer på, ved pollenrelatert matallergi endres når de utsettes for varme. Derfor kan man vanligvis tåle varmebehandlet mat, slik som kokte gulrøtter og epler i en kake. Et unntak her er personer med burotallergi, disse kan reagere på både rå og varmebehandlet selleri.  

Det er også mulig å oppleve kryssallergi ved noen andre allergier enn pollenallergi, som lateksallergi, allergi mot skalldyr og allergi mot en belgfrukt.

Symptomer

Pollenrelatert matallergi er svært sjelden alvorlig, og er ikke det samme som primærallergi. Symptomene ved pollenrelatert matallergi er ofte milde, men de kan likevel være ubehagelige. Symptomer ved pollenrelatert matallergi kommer vanligvis kort tid etter inntak av maten.

i

Vanligst er symptomer som kløe på leppene og i munnhulen eller halsen, og mild hevelse på leppene. Symptomene kommer innen 5-15 minutter etter inntak, og bedrer seg ofte spontant innen 10-30 minutter.

Mat som kan gi kryssallergi for personer med pollenallergi

Allergi mot trepollen (bjørk, or, hassel, selje, pil, vier):

Allergi mot burot:

Allergi mot timotei:

Kryssallergi ved andre allergier

Hvis du har allergi mot lateks kan du oppleve reaksjoner på blant annet ananas, avokado, banan og kiwi. Personer med skalldyrallergi kan kryssreagere på bløtdyr og noen typer spiselige insekter, og personer med matallergi mot en belgfrukt kan oppleve kryssallergi mot andre typer belgfrukt.

Utredning

Ved pollenrelatert matallergi vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig med en grundig gjennomgang av sykehistorien din. Hvis du har fått påvist pollenallergi med kjente kryssallergier mot mat, og får kløe i munnen ved eksponering for disse, kan diagnosen stort sett stilles ut ifra sykehistorien din.

!

Vær oppmerksom på at du kan få falske positive prøvesvar på allergitester når du har pollenallergi. Et eksempel på dette er at personer med gresspollenallergi ofte kan få positive utslag på hvete og andre kornslag, uten at de får symptomer av å spise disse. Symptomer er avgjørende for hvilke hensyn du må ta, og har du ingen symptomer har du heller ikke allergi.

Behandling av kryssallergi

Hvis du har opplevd kryssreaksjon på mat relatert til din pollenallergi, vil du ofte få råd om å selv vurdere, ut fra ubehag du opplever ved inntak, om du vil spise den aktuelle matvaren eller ikke. Er du sterkt plaget, er eneste behandling å unngå matvarene som gir deg symptomer.

Husk at det ikke er nødvendig å kutte ut flere matvarer "for sikkerhets skyld", du kan trygt fortsette å spise disse matvarer som ikke gir deg noen symptomer på kryssallergi. Mange opplever bedring av symptomene utenom pollensesongen, og unngår visse matvarer kun i pollensesongen. De fleste tåler også frukt og grønnsaker som gir symptomer etter at de er varmebehandlet.

Allergen immunterapi, også kalt allergivaksinasjon, mot pollen anbefales ikke som behandling av kryssallergi. Det går an å prøve antihistamin (allergimedisin), men effekten er usikker. Det er imidlertid viktig å sørge for at pollenallergien din er godt behandlet. Du bør starte behandling av pollenallergien din før pollensesongen starter for å oppnå best effekt.

Gode råd ved pollenrelatert matallergi

  1. Unngå kun de matvarene som gir deg symptomer. Husk at mange kun får symptomer i pollensesongen.
  2. Flesteparten tåler frukt og grønnsaker de reagerer på etter at de er varmebehandlet.
  3. Noen tåler å spise epler etter at de er skrellet.
  4. Det kan også være at du tåler en eplesort bedre enn en annen. Røde epler tåles ofte bedre en grønne.
  5. Ikke unngå matvarer for sikkerhets skyld!