Hopp til hovedinnhold

Allergi mot skalldyr

Allergi mot skalldyr er en av de vanligste matallergiene hos voksne. Allergien oppstår gjerne i ungdomsårene eller i voksen alder, og er ofte en livslang allergi.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Symptomene på skalldyrallergi oppstår vanligvis i løpet av få minutter etter at du har spist skalldyr, men kan oppstå opptil et par timer etter inntak. Ved tilberedning av skalldyr kan allergenene (proteinene som kan utløse allergi) føres med dampen, og enkelte personer med skalldyrallergi kan derfor få symptomer ved inhalering av dampen fra koking.

Den allergiske reaksjonen kan variere fra mindre alvorlige til alvorlige, og i sjeldne tilfeller kan det oppstå en alvorlig allergisk reaksjon kalt anafylaksi. De vanligste symptomene ved matallergi er symptomer fra hud og mage-tarm-systemet, men symptomer fra luftveiene er også vanlig.

i

Det er også mulig å reagere på skalldyr uten at det skyldes allergi. Det er derfor viktig med en god utredning hos lege, slik at du får rett diagnose og behandling.

Kryssreaksjoner ved allergi mot skalldyr

Det vanligste allergenet i skalldyr er et protein som heter tropomyosin. Er du allergisk mot én type skalldyr, er det derfor stor sannsynlighet for at du reagerer på andre typer skalldyr. Personer med skalldyrallergi kan også oppleve kryssallergi ved inntak av bløtdyr og spiselige innsekter. Allergenene i fisk og skalldyr har lite til felles, og det er ingen sammenheng mellom allergi mot fisk og allergi mot skalldyr.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot skalldyr. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen vil også vurdere behov for henvisning videre til spesialist.

Behandling ved allergi mot skalldyr

Hvis du er allergisk mot skalldyr, må du unngå å spise skalldyr og mat som inneholder skalldyr som en ingrediens. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye. Siden skalldyr er et merkepliktig allergen, skal all mat som inneholder skalldyr, eller ingredienser som inneholder skalldyr, alltid merkes tydelig uansett hvilken mengde som er tilsatt.

Allergenmerkingen gjelder både ferdigpakket mat og mat du kjøper på restaurant eller andre spisesteder. I ingrediensliten skal du tydelig kunne skille skalldyr fra de andre ingrediensene, slik at det er lett å få rett informasjon. Ofte vil skalldyr derfor være fremhevet med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten. Er du ute og spiser skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten. Denne informasjonen gis ofte i menyen, på en egen plansje eller på små skilt.

Skalldyr inkluderer krepsdyr som:

Det er ikke alltid det oppgis hvilket skalldyr matvaren eller retten inneholder siden det ikke er krav om dette i regelverket. Du finner ofte skalldyr som ingrediens i sjømatretter, salater, wok, buljong, fond, supper, og sauser. I asiatiske og orientalske retter brukes ofte sauser, slik som østerssaus og fiskesaus, som ofte inneholder både fisk og skalldyr.

Hvordan håndtere anafylaksi?

Hvis du har en alvorlig skalldyrallergi og har fått utlevert adrenalinpenner, er det svært viktig at du alltid har med deg disse, og at du vet hvordan de skal brukes dersom det blir nødvendig.
Les mer om håndtering av alvorlige allergiske rekasjoner