Hopp til hovedinnhold

Fiskeallergi

Allergi mot fisk er ikke spesielt utbredt, men for noen kan det gi alvorlige symptomer. Allergi mot fisk skyldes at kroppen reagerer på et protein i fiskekjøttet.

Sist oppdatert 23. mars, 2023

Hva er fiskeallergi?

Selv om noen er alvorlig plaget av fiskeallergi, er det ikke mange på landsbasis som er rammet.

Fiskeallergi viser seg ganske tidlig i livet, men sjelden før ett års alder. Ofte, men ikke alltid, er det en livslang allergi. Allergi mot fisk er også et problem i fiskeindustrien, hvor den er årsak til kontakteksem og astmasymptomer.

Proteinet som kan gi allergi finnes i mange typer fisk, men de fleste fiskeallergikere reagerer på fisk fra torskefamilien. Omtrent halvparten av alle fiskeallergikere vil reagere på all slags fisk. Noen tåler fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, mens andre bare reagerer på rød fisk, og tåler for eksempel torsk. Dette er viktig å få avklart i samråd med lege, slik at du slipper å leve mer begrenset enn nødvendig. 

i

Det er ingen sammenheng mellom fiskeallergi og allergi mot skalldyr.

Hvilke reaksjoner gir fiskeallergi?

Som regel kommer symptomer på fiskeallergi umiddelbart etter inntak av fisk. Hvor alvorlig reaksjonen er, varierer fra person til person. Vanlige symptomer ved allergi mot fisk er: 

De allergifremkallende stoffene i fisk er veldig varmestabile. Det betyr at de ikke forsvinner under koking eller steking. Enkelte sensitive personer kan derfor få allergiske reaksjoner i form av astmasymptomer, hvis de puster inn dampen fra steking eller koking av fisk. 

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en kraftig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk, med blodtrykksfall og pusteproblemer. 

Utredning av allergi mot fisk

Hvis du tror du kan være allergisk mot fisk, bør du be om en utredning hos din behandlende lege. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen vil også vurdere behov for henvisning videre til spesialist.

Hvordan behandles fiskeallergi?

Den viktigste behandlingen ved matallergi er å utelate matvarer du ikke tåler fra kostholdet. Hvis du har fått påvist allergi mot fisk, må du derfor unngå å spise de fiskeslagene du ikke tåler. Dette gjelder både ren fisk, men også produkter som inneholder fisk som ingrediens. 

Hvis du har risiko for en alvorlige allergisk reaksjon, og har behov for adrenalinpenn, vil legen skrive ut dette til deg. Hvis du har fått utskrevet adrenalinpenn er det viktig at du bærer denne med deg, og at du og de rundt deg vet hvordan pennen skal brukes i en akutt situasjon.

Fisk er hovedkilden vår til marine omega-3 fettsyrer, vitamin D og jod i kostholdet. Hvis du har allergi mot fisk bør du derfor være ekstra oppmerksom på å erstatte disse næringsstoffene ved hjelp av annen mat eller tilskudd.  

Hvordan unngå fiskeprodukter?

I ingredienslisten skal det stå om et produkt inneholder fisk eller ingredienser framstilt av fisk, for eksempel animalsk fett/olje. Dette skal fremheves, enten ved fet, kursiv eller understreket skrift, slik at det er enkelt å se. Det er viktig å lese ingredienslisten nøye hver gang, fordi det noen ganger kan være fisk i produkter hvor du ikke forventer å finne det. Produsenter kan også endre ingredienslisten, uten å endre utseende på produktet. 

En god del ferdigvarer inneholder fisk eller fiskeprodukter. Ett eksempel er leverpostei, som kan inneholde ansjos. Det er mulig å få kjøpt leverpostei uten ansjos. 

Krabbesalat kan inneholde fisk, og crab-sticks er faktisk laget av fisk, ikke skalldyr. I fiskeboller vil det variere hvilken type fisk som er brukt. Østerssaus eller fiskesaus fremstilles blant annet av fisk, og brukes som krydder i mange asiatiske retter.

i

For de fleste med fiskeallergi er fiskeoljer ikke noe problem, men enkelte er så følsomme at de også kan reagere på de spormengdene med protein som kan finnes i oljene.