Hopp til hovedinnhold

Behandling av matallergi

Den viktigste behandlingen ved matallergi er å unngå inntak av de matvarene du ikke tåler for å forebygge en reaksjon. I tillegg er det viktig at du får god opplæring og oppfølging.  

Sist oppdatert 08. juni, 2023

Det finnes per i dag ingen spesifikk medisinsk behandling for matallergi. Det viktigste du kan gjøre for å unngå en allergisk reaksjon, er derfor å kutte ut matvaren du ikke tåler fra kostholdet ditt.

Medisinsk behandling

Hvis du har risiko for alvorlige allergiske reaksjoner, og har behov for adrenalinpenn, vil legen skrive ut dette til deg. Hvis du har fått utskrevet adrenalinpenn er det viktig at du bærer denne med deg, og at du og de rundt deg vet hvordan pennen skal brukes i en akutt situasjon.

Antihistaminer, ofte kalt allergitabletter, kan virke lindrende på milde symptomer ved matallergi, slik som pollenrelatert matallergi, ofte kalt kryssallergi.

Hvis du har eksem er det viktig at du får god og riktig behandling for dette. Dette kan legen din hjelpe deg med.

Ernæring

Et riktig sammensatt kosthold er viktig, spesielt for barn som skal vokse og utvikle seg. Hvis du eller barnet ditt må fjerne matvarer som er viktige kilder til næringsstoffer på grunn av allergi, er det viktig å sikre at du fortsatt får i deg disse næringsstoffene fra andre kilder. Dette kan enten være andre matvarer eller kosttilskudd. Ved behov for kostholdsveiledning, kan du få hjelp av helsepersonell.

Opplæring

God opplæring er helt avgjørende for at du skal kunne leve godt med matallergi. Det er blant annet viktig at du vet:

Hvis barnet ditt har matallergi, er det viktig at også barnet blir involvert i opplæringen, på et nivå tilpasset barnets alder.

Opplæring i hvordan du håndterer matallergien er viktig for å forebygge allergiske reaksjoner, og for at du skal føle deg trygg og leve så normalt som mulig.

Oppfølging

Barn med allergi, spesielt mot melk, egg, hvete og soya, utvikler ofte toleranse i løpet av barneårene. Toleranse betyr at barnet vokser av seg allergien. Det er derfor veldig viktig at dere får god oppfølging av legen med tanke på toleranseutvikling, slik at barnet ditt unngår å stå på allergidiett lenger enn nødvendig.

Legeerklæring

Det er viktig at det matallergiske barnet får en legeerklæring, som kan leveres til skole eller barnehage. Den gir informasjon om hva barnet er allergisk mot, alvorlighetsgrad og hvordan en eventuell allergisk reaksjon skal behandles. Legeerklæringen sikrer at både barnet, foresatte og ansatte ved skolen eller barnehagen har en trygg hverdag, med gode rutiner for håndtering av allergien. Hvis barnet har behov for tilrettelegging, vil dette komme frem av legeerklæringen.