Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Pollen fra gran og furu

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Over store deler av landet kan det gule pollenet fra gran og furu sees med det blotte øye i siste uke av mai og første halvdel av juni, særlig på vannoverflater, biler, hagemøbler og så videre.

Fra slutten av mai til rundt midten av juni - landet sett under ett - blomstrer først gran, og etter hvert også furu.

Denne pollentypen gir ikke allergireaksjoner, men kan fremkalle irritasjon i luftveiene på samme måte som annet støv når spredningen er på det kraftigste.

Fordi disse treslagene er vindbestøvede, produserer de store mengder pollen. Pollenet blir derfor ofte synlig for det blotte øye, som et gult "mel" som legger seg på ulike overflater. En annen årsak til synligheten er at hvert enkelt pollenkorn er ganske stort, seks til syv ganger større enn for eksempel bjørkepollenkorn.

Du kan lese mer om bjørkepollen her >>

Varsles ikke

Pollen fra gran og furu avgir ikke allergener, og omfattes derfor ikke av pollenvarslingstjenesten. For mange allergikere vil det likevel virke irriterende og plagsomt å puste i uteluft full av gran- eller furupollen, omtrent som hvis du puster i inneluft med mye husstøv.

Det hjelper i utgangspunktet ikke å ta antihistaminer mot symptomer på grunn av gran og furu, men det kan fungere å bruke en vanlig nesespray eller et nesehorn som renser ut.

Her kan du se pollenvarselet for din region >>

Har du spørsmål om allergi? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste! Du kan også melde deg på vårt nyhetsbrev for å motta gode tilbud, nyheter, tips og råd fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) på e-post.