Hopp til hovedinnhold

Allergi mot bjørkepollen

Bjørka avgir store mengder pollen, og gir derfor store plager. For mange er bjørka den eneste tresorten som gir allergisymptomer.

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Fakta om bjørkepollen

Blomstringen og pollenspredningen hos bjørk starter samtidig med løvsprettet, vanligvis i overgangen april/mai lengst i sør, og fire-fem uker senere lengst i nord og oppover mot fjellet. Bjørka blomstrer vanligvis i omtrent tre uker. 

i

Bjørkepollen spres med vinden over store områder, spesielt ved godt vær med stabile sør-østlige vinder. Derfor kan vi fra tid til annen oppleve fjernspredning helt fra Russland!

Symptomer på bjørkepollenallergi

Allergi mot bjørk gir de samme symptomene som andre typer pollenallergi. Dette kan blant annet være:

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter.
Les mer om pollenrelatert matallergi

Hvordan utredes allergi mot bjørkepollen?

Hvis du lurer på om du har pollenallergi, bør du snakke med legen. Legen vil spørre deg om sykehistorien din, og sammen med en allergitest kan dette avdekke hva du reagerer allergisk mot, og hvordan allergien bør behandles. Når man utreder for pollenallergi er det vanligst å enten ta blodprøve eller prikktest.

Medisinsk behandling

Ved alle former for allergi er den viktigste behandlingen å unngå eksponering for det du ikke tåler. Hvis du har pollenallergi kan det være nesten umulig å unngå all eksponering i pollensesongen, og derfor finnes det medisiner som kan være til hjelp. Behandling av pollenallergi kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter (antihistaminer) eller inhalasjonsmedisiner. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type behandling som passer best for deg og allergien din.

Allergivaksinasjon

Allergivaksinasjon er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig bjørkepollenallergi, hvis du ikke har god nok nytte av vanlige allergimedisiner. For personer med bjørkepollenallergi er det mulig å allergivaksinere seg med to ulike alternativer, tabletter og sprøyte.