Hopp til hovedinnhold

Dette bør du tenke på når du velger støvsuger

Personer med astma, allergi og annen overfølsomhet er spesielt sårbare for svevestøv. Derfor er det viktig å fjerne så mye støv som mulig hjemme, og å velge riktig støvsuger for jobben.

Sist oppdatert 23. mai, 2024

Det finnes svært mange ulike støvsugere på markedet, og det kan være vanskelig å vite hva du bør lete etter. Valg av støvsuger er viktig, fordi mange støvsugere faktisk kan virke som "støvblåsere" slik at du ender opp med mer svevestøv i luften etter støvsugingen enn før du begynte.

!

Du får best resultat hvis du velger enten en sentralstøvsuger eller en støvsuger med HEPA-filter.

Sentralstøvsuger

Med en sentralstøvsuger sendes støvet til en lukket støvbeholder som kan plasseres utenfor boligen og tømmes etter behov. Utblåsingsluften ledes ut av huset.

Noen gode grunner til å velge sentralstøvsuger:

Støvsuger med HEPA-filter

Støvsugere med HEPA-filter filtrerer og fanger opp støvpartikler i luften som går ut av støvsugeren, slik at partiklene ikke kommer tilbake ut i rommet. Dersom det er steder du sliter med å komme til med støvsugeren, kan du for eksempel forsøke en DustPal - et ekstra munnstykke til støvsugeren som også bidrar til å fange og samle opp mer støv. Du kan kjøpe DustPal i vår nettbutikk.

Husk å bytte støvsugerpose

Det er viktig å skifte støvsugerpose regelmessig! Støvsugerposen inneholder organisk avfall som hudceller, menneskehår, dyrehår, matsmuler, blader fra blomster og lignende, og kan være grobunn for mugg og bakterier som gir forråtnelse. Bruk nesen, bytt pose ved problemer og sjekk at filtrene er rene og i god stand. Sjekk gjerne maskinens brukerveiledning, du finner den ofte på nett.

Sjekkliste ved kjøp av støvsuger:

Sjekkliste ved installasjon av sentralstøvsuger:

Du kan lese mer om sentralstøvsuger på siden til vår samarbeidspartner Flexit.