Hopp til hovedinnhold

Unngå bruk av teppegulv

Teppegulv brukes ofte i kontorlandskap, på hoteller og andre offentlige steder, i tillegg til private hjem. Dessverre har dette negativ effekt på inneklimaet, og det kan forverre symptomene hos personer med astma og allergi.

Sist oppdatert 18. april, 2023

Et teppegulv kan både være pent å se på, og ha støydempende effekt. Dette gjør at tepper ofte blir brukt i offentlige rom, som kontorlandskap, hoteller og lignende. Også i private boliger er det mange som velger tepper som gulvbelegg, spesielt på soverom.

Problemene med teppegulv er først og fremst knyttet til utfordrende renholdsrutiner og avgassinger. Studier har vist at det finnes mer støv og allergener i tepper, sammenlignet med glatte gulvflater. Noen vil hevde at dette er noe positivt, fordi støvpartikler, allergener og annen biologisk forurensning binder seg til teppet. Folkehelseinstituttet finner likevel ingen dokumentasjon for effekt av støvreduserende teppegulv, og det krever et omfattende renhold for å fjerne disse partiklene. I de fleste tilfeller betyr dette at partiklene ikke blir borte, men heller avgis på nytt til omgivelsene, og påvirker både inneklimaet og menneskene som oppholder seg der.

i

Teppegulv kan gi fra seg organiske stoffer som lett fordamper, for eksempel ved romtemperatur, og sprer seg til omgivelsene rundt. Disse kan lukte og virke irriterende på slimhinnene hos følsomme personer.

Kan gi helseplager

I senere tid har aktører innen teppebransjen hevdet at nyere tepper ikke lenger er en kilde til forurensning og dårlig inneklima. I en utredning om teppegulv på oppdrag fra Helsedirektoratet, fant forskere fra Folkehelseinstituttet, Arbeidstilsynet og SINTEF Byggforsk ingen dokumentasjon som kunne styrke denne påstanden. Derimot mente forskerne at dokumentasjonen tyder på at bruk av teppegulv kan knyttes til økt risiko for uønskede helseutfall, som forverret astma, allergi og betennelsesreaksjoner. Derfor bør man fortsatt være varsom ved bruk av (heldekkende) teppegulv i både skoler, barnehager og kontorlandskap. Hvis noen i familien har astma og/eller luftveisallergi bør du også unngå utstrakt bruk av teppegulv i hjemmet ditt.

Lyddemping kan ofte sikres på andre måter enn ved å legge teppegulv, men vær obs på at mange av utfordringene med teppegulv også gjelder for «lodne» vegg- og takmaterialer!

!

Hvis du ønsker å bruke tepper i boligen din, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund at du unngår heldekkende tepper. Velg i så fall små, løse tepper, som kan rengjøres grundig, og kan luftes utendørs på kalde dager, eller i sollyset på varme dager.