Hopp til hovedinnhold

Allergi mot veps og bier

For personer med akutt insektallergi kan stikk fra veps eller bie være en meget alvorlig hendelse, og i enkelte tilfeller føre til allergisk sjokk.

Sist oppdatert 26. mars, 2024

Normal hevelse

En normal og "ufarlig" reaksjon på giften fra veps og bie er hevelse, kløe, rødme og varme. Vanligvis holder reaksjonen seg rundt stikkstedet, men den kan også spre seg over større områder på for eksempel arm eller ben og bli ganske plagsom, men ikke direkte farlig. Ofte er dette en betennelsesreaksjon etter stikket.

Fakta om allergi mot veps og bier

Enkelte kan reagere allergisk på vepse- eller biestikk. Da oppstår det gjerne mer perifere hevelser og noen ganger elveblestlignende reaksjoner. En slik reaksjon kommer gjerne hurtig etter stikket, og kan i verste fall føre til pusteproblemer, hodepine, svimmelhet, kvalme, blodtrykksfall og tap av bevissthet, ofte kalt anafylaktisk sjokk, eller allergisk sjokk.

Om du selv eller en du er sammen med utvikler symptomer som beskrevet over, er det avgjørende å handle raskt.

Behandling av allergi mot insektstikk

Er du usikker på om du har insektallergi, kan du kontakte legen din. Legen kan ta blodprøve og prikktest for å påvise en eventuell allergi. 

Har du allergi mot insektstikk, bør du alltid ha en SOS-kapsel i form av armbånd eller kjede med informasjon om din allergi, og en adrenalinpenn tilgjengelig. Snakk med legen din om dette, og be om opplæring når du henter medisinen på apoteket.

!

Husk at selv om du bruker adrenalinpenn, skal du straks oppsøke lege. Du bør også følges opp seks uker etter stikket.

Hvis du vet at du har allergi mot veps eller bie, er det også mulig å få allergivaksinasjon mot dette. Dette er en lang prosess, som tar fra tre til fem år. 

Forholdsregler mot stikk: