Hopp til hovedinnhold

Allergivennlige juleblomster

Julestjernen er en populær juleblomst her i landet. Dessverre er det noen som kan reagere på julestjernen. Heldigvis finnes det flere vakre og allergivennlige juleblomster du heller kan velge.

Sist oppdatert 12. februar, 2023

Der som du skal gi blomster i gave, er det smart å velge en blomst du er sikker på at de fleste tåler. Da varer gleden mye lenger! Det finnes heldigvis mange vakre juleblomster som de fleste allergikere også blir glade for. Blant annet duftfrie blomster som julerosen, orkidé, Asalea, alpefiol, ardisia og julekaktus.

!

Juledekorasjoner kan også settes sammen av akkurat de blomstene du liker og tåler.

Reaksjoner på julestjerne

Reaksjoner på julestjerne er vel beskrevet. Det er rapportert både kontakteksem og krysseraksjoner, samt anafylaksi, også kalt allergisk sjokk, hos barn med atopisk eksem. Melkesaften fra julestjernen (Euphorbia pulcherrima, tidligere Poinsettia pulcherrima) inneholder giftige saponiner (en type glykosider) som blant annet også gir hudreaksjoner hos personer med lateksallergi. Denne melkesaften kan irritere både hud og slimhinner, og sensitive personer kan oppleve reaksjoner fra luftveiene av å være nær planten.

Vær oppmerksom på at også svibler kan gi plager.

Holder ikke å knipe av blomsten på julestjernen

Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene på julestjernen og å bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det du reagerer på, er den hvite melkesaften som siver ut gjennom de røde og grønne bladene. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, du må rett og slett kvitte deg med hele julestjernen dersom du opplever reaksjoner.

Et utvalg allergivennlige juleblomster