Hopp til hovedinnhold

Allergi mot hund

Det antas at cirka 15 prosent av befolkningen har allergi mot pelsdyr hvor hundeallergi er blant de vanligste allergiene.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

I motsetning til hva mange tror, er det ikke hundens pels i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere - det er derimot proteiner som utsondres fra hundens urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Men ettersom proteinene fester seg i pelshårene, blir også pelsen allergifremkallende.

Selv om du kan utvikle allergi når som helst, er det vanligste at allergi mot hund debuterer i barndom eller ungdomsårene. Noen har også allergi uten å være klar over det da de ikke kjenner igjen symptomene.

Vanlige symptomer er:

Er man allergisk, er det best å ikke ha hund hjemme. I motsetning til pollenallergi, er pelsdyrallergi ikke sesongbundet. Å utsette kroppen for noe du ikke tåler hele året, kan medføre at milde plager i luftveiene i verste fall kan utvikle alvorlig nesetetthet og astma. Selv om en del allergiske personer opplever at de tåler visse hunderaser bedre enn andre, finnes det dessverre ingen helt allergisikre hunder. Det er heller ingenting som tyder på at kroppen kan "venne seg til" at man har pelsdyr hjemme.

Behandling av allergi mot hund

Den beste behandlingen for hundeallergi er å ikke ha hund i hjemmet hvis du, eller noen du bor med er allergisk. Hundens allergener sprer seg lett i luften og vil gi plager når de enten pustes ned i lungene eller fester seg i slimhinnene i øyne og nese. Derfor bør de som er allergiske unngå ha hund i hjemmet sitt

Det finnes også allergimedisiner man kan ta hvis man ikke kan unngå hunder som vil kunne lindre symptomene, les mer om behandling her: (lenke til allergimedisiner). Det er mulig å allergivaksinere seg mot hund, men dette er noe som kun godkjennes dersom det er et sterkt argument for at vedkommende trenger å kunne omgås hunder, for eksempel gjennom yrke eller som førerhund. Det skal ikke gis hundeallergikere som bare ønsker å ha hund, men er allergisk.

Allergiske plager oppstår oftest ved direkte kontakt når man klapper og koser med en hund. De aller fleste allergikere opplever primært plager innendørs, der hvor hunder bor eller ferdes hyppig. Men de som er spesielt sensitive kan også oppleve symptomer utendørs eller igjennom indirekte kontakt. Dette skjer hvis man opplever at allergenet spres fra eiers klær. Typiske steder dette kan skje er i skole og barnehage, arbeidsplass, offentlig transport og hoteller.

Er noen hunderaser allergivennlige?

Det korte svaret er nei. Det er mange som mener at de tåler enkelte hunderaser bedre enn andre, og det kan stemme, men det finnes dessverre ingen hunderaser som er helt allergifrie. Det varierer mer mellom hvert enkelt hund hvor mye allergener de avgir, men det er ikke generelt en rase som er mer allergivennlige. Hvilke hunder man tåler bedre enn andre vil variere fra person til person.