Hopp til hovedinnhold

Finnes allergivennlige hunder?

Mange tror det finnes egne allergivennlige hunderaser. Dette stemmer ikke.

Sist oppdatert 27. september, 2023

De siste årene har begrepet «allergivennlige hunder» stadig dukket opp i medier og markedsføring. Det er for eksempel rasene labraduddel (blanding av labrador og puddel), portugisisk vannhund og kinesisk nakenhund som ofte trekkes frem som mer allergivennlige enn andre hunderaser. Begrunnelsen for at disse kalles «allergivennlige» er at de røyter mindre, og da antas å gi fra seg færre allergener.

Allergivennlige hunder finnes ikke

Studier viser at det er ikke grunnlag for å si at det finnes «allergivennlige hunderaser». Det er ingen forskjell mellom hunderasene på hvor mye allergener som spres til omgivelsene. Derimot er det ganske stor forskjell fra hund til hund, innenfor samme rase. Med andre ord trenger det ikke å være slik at selv om du ikke reagerer på én hund fra en rase, vil du tåle andre hunder i samme rase. Både løpetid og hundens alder spiller inn.

For de som har hundeallergi vil det ikke være pelsen man først og fremst reagerer på, men allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin som skaper en allergisk reaksjon hos mottager. Pelsen er bare en av mange måter allergener blir spredd rundt på. Derfor er det en myte at pelsfrie hunderaser er allergivennlige.

Ta en test?

Det finnes ingen måte å forsikre seg mot at du ikke vil utvikle allergi mot hund eller andre dyr. Noen som planlegger å få hund, ønsker å forsikre seg på forhånd om at ingen i familien kommer til å utvikle allergi. De går til fastlegen og ber om å få ta en allergitest. Men så viser denne testen at én i familien er sensibilisert mot hundeallergener. Vedkommende har aldri tidligere hatt reaksjoner på hund.

Selv om det viser seg at du er sensibilisert mot hund, betyr ikke at du er allergisk mot hund, men at du har en høyere risiko. Da må du vurdere; ønsker du å skaffe en hund som du kanskje ikke kan beholde? Kanskje dere i første omgang kan låne en hund, eller være sammen med andre hunder, for å se om det blir reaksjoner?

Det finnes flere studier som viser at det å vokse opp med dyr, kan gi redusert risiko for allergi. Men har du først fått allergien, er det ikke så mye du kan gjøre.

Dersom et barn blir allergisk mot familiehunden

For mange er det veldig vondt og leit dersom et familiemedlem skulle utvikle allergi mot en hund, men det å ha en hund i huset hvis du har hundeallergi, er absolutt ikke å anbefale. Det kan gjøre at eventuell astma blir forverret, du kan få utbrudd av eksem, bli tett i luftveiene og øynene renner. For å holde disse symptomene i sjakk må du kanskje bruke mer og sterkere medisiner enn du ellers ville ha gjort.

Det hjelper ikke om hunden er mest utendørs, om barnet ikke har direkte kontakt eller om det støvsuges hver dag. Det vil være allergener i huset som allergikeren kan få reaksjoner på. Studier viser at allergener fra hund sitter igjen i tepper og puter i flere år.

Allergivaksinasjon

De som har alvorlig hundeallergi, kan få tilbud om hyposensibilisering, eller allergivaksinasjon som det ofte kalles. Dette gjelder ikke de som har hund i huset og ønsker å tåle denne, men de som er så allergiske at de blir syke av at klassekamerater har hundehår på klærne. Det er en langvarig prosess som tar tre til fem år.