Hopp til hovedinnhold

Allergi mot katt

Svært mange er allergisk mot katt, det er faktisk den vanligste formen for dyrehårsallergi i Norge. Selv om man kan utvikle allergi når som helst, er det vanligste at allergi mot katt debuterer i barndom eller ungdomsårene.

Sist oppdatert 12. februar, 2023

Hvis du er allergisk reagerer du på proteiner fra katten som skilles ut fra kattens urin, hudflass og spytt. Siden dette ofte binder seg fast i kattens pels, så vil man derfor også reagere på kattehår. Hvorfor noen blir allergiske mot katt og andre vet man ikke helt sikkert, men man vet at det er en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljø.Vanlige symptomer er:

Behandling av allergi mot katt

Den beste behandlingen for allergi mot katt er å ikke ha katt i hjemmet hvis du, eller noen du bor med er allergisk. Kattens allergener sprer seg lett i luften og vil gi plager når de enten pustes ned i lungene eller fester seg i slimhinnene i øyne og nese. Det er ikke tilstrekkelig å lage «kattefri» sone innad i hjemmet.

Det finnes også allergimedisiner du kan ta hvis du ikke kan unngå katteallergener som vil kunne lindre symptomene, les mer om behandling her: (lenke til allergimedisiner)

Allergiske plager oppstår gjerne ved direkte kontakt når man klapper og koser med en katt. De aller fleste allergikere opplever også primært plager innendørs, der hvor katter bor, eller ferdes hyppig. Men de som er spesielt sensitive kan også oppleve symptomer utendørs eller gjennom indirekte kontakt. Dette skjer hvis man opplever at allergenet spres fra eiers klær. Typiske steder dette kan skje er i skole og barnehage, arbeidsplass, offentlig transport og hoteller. Da er det viktig at man i samråd med lege iverksetter tiltak for å forhindre symptomer og plager. Det bør være generelt forbud mot katt og hund i barnehager og skoler. Det finnes ikke noen katteraser som er såkalt «allergivennlige».