Hopp til hovedinnhold

Hennatatovering kan gi allergi

Enkelte steder i utlandet kan du få tilbud om å bli dekorert med svart hennafarge på huden, ofte kalt hennatatovering. Dette kan gi sår og en svært plagsom allergi. Det er svart henna som er farlig, ikke den rødbrune.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Hva er henna?

Henna er dekorering på hudens overflate. Det må ikke forveksles med ekte tatovering, hvor tatoveringsfargen blir injisert ned i huden.

Svart henna og PPD

Hennatatovering er laget av naturlige materialer, men er dessverre også tilsatt mange andre kjemiske stoffer som kan gi sår og en svært plagsom allergi.

i

Den rødbrune hennafargen er i utgangspunktet ikke et problem – den gir sjelden allergi.

For å oppnå svart farge i henna, og for at den skal vare lenger, tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine).

PPD er sterkt allergifremkallende, og i EU er det ulovlig å bruke PPD i henna. Dessverre er de ulovlige fargene likevel i bruk enkelte land.

Fargestoffet blir værende i huden

En uønsket reaksjon på en hennatatovering viser seg vanligvis etter ett til tre døgn. Det kan oppstå sår, rødme, blærer på huden eller eksem.

Reaksjoner kan også oppstå som senreaksjon etter flere døgn, og i noen tilfeller kan reaksjonene være så kraftige at det er behov for akutt legehjelp eller til og med sykehusinnleggelse.

!

Den svarte hennafargen kan fortsette å gi plager i flere måneder, fordi fargestoffet blir værende i huden.

Finnes i andre produkter

Hvis du får en allergisk reaksjon bør du ta kontakt med lege. Det er viktig å få utredet hva du reagerer på, slik at du har mulighet til å unngå ubehagelige reaksjoner.

Selv om du har vært i kontakt med fargestoffet en gang uten å reagere allergisk, kan du fortsatt risikere å få sterke reaksjoner neste gang du blir eksponert for det, for eksempel via hårfargemidler som inneholder PPD. Disse skal være merket med p-phenylenediamine i ingredienslisten.

Andre produkter som kan inneholde PPD, er for eksempel noen svarte tekstiler, trykkfarger og lær- og pelsfarger. Disse er vanligvis ikke merket, og det kan derfor være vanskelig å unngå PPD i dagliglivet.