Hopp til hovedinnhold

Allergi mot selleri

Ved selleriallergi reagerer man på ett eller flere proteiner (allergener) i sellerien.

Sist oppdatert 12. februar, 2023

Allergi mot selleri skyldes ofte kryssallergi hos personer med bjørkepollenallergi, eller burotallergi. Slik pollenrelatert matallergi kalles ofte bare kryssallergi. Symptomene ved allergi mot selleri varierer fra milde til alvorlige allergiske reaksjoner. Ved pollenrelatert matallergi er forbigående symptomer som kløe og hevelse på lepper og i munn vanlig. Anafylaksi er sjeldent, men det rapportert.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot selleri. Symptomene dine vil være en viktig del av utredningen. Sammen vil dere gå nøye gjennom hva du har spist, og hvilke symptomer du har opplevd. Dette er en viktig del av utredningen, og legen vil ut fra sykehistorien din vurdere om det er behov for videre undersøkelser.

Behandling

Ved allergi mot selleri må du unngå inntak av selleri eller matvarer som inneholder selleri. Det er da viktig at du leser ingredienslisten nøye. Selleri er et merkepliktig allergen, og selleri og produkter fremstilt av selleri skal fremheves på en måte som tydelig skiller allergenet fra andre ingredienser i ingredienslisten, uansett hvilken mengde de er tilsatt produktet. Hvis selleri inngår i en krydderblanding, er det med andre ord ikke nok å skrive «krydder» i innholdsfortegnelsen.

Både roten, stilken og frøene brukes i matlaging. Sellerirot brukes ofte kokt som grønnsak i gryter og supper, men kan også spises rå. Stangselleri spises vanligvis rå, mens frøene brukes som krydder. Selleri finnes ofte i urtesalt, krydderblandinger og buljong. Du finner også selleri i noen bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, salater, sauser, dipper og dressinger.

Selleri inneholder både varmestabile proteiner, som ikke endrer form ved steking eller koking, og proteiner som påvirkes og endres ved varmebehandling. Avhengig av hvilke protein man reagerer på, kan enkelte tåle selleri som er varmebehandlet. Dette er individuelt.

Kilder

  • 2021, Praktisk veileder i håndtering av matallergi

    EACCI 2022, Molecular Allergology User’s Guide 2.0