Hopp til hovedinnhold

Allergi mot sennep

Vi kjenner ikke til hvor mange som har allergi mot sennep i Norge, men den regnes blant de 14 vanligste matallergiene i Europa og er derfor et merkepliktig allergen.

Sist oppdatert 17. mars, 2023

Fakta om allergi mot sennep

Sennepsallergi er vanligere i land hvor man bruker mye sennep i maten, slik som i Frankrike. Symptomer på allergi mot sennep varierer fra milde til alvorlige allergiske reaksjoner.

Hvis du har allergi mot burotpollen kan du også oppleve kryssallergi mot sennep. Slike kryssreaksjoner gir gjerne kløe på leppene og i munnen. Sennep inneholder også andre stoffer som kan irritere, eller gi allergilignende reaksjoner.

Diagnostisering av allergi mot sennep

Hvis du tror du er allergisk mot sennep, kan du be om en utredning hos din behandlende lege. Sammen vil dere gå nøye gjennom hva du har spist, og hvilke symptomer du har opplevd. Dette er en viktig del av utredningen, og legen vil ut fra sykehistorien din vurdere om det er behov for videre undersøkelser.

Behandling

Hvis du har fått påvist allergi mot sennep må du unngå å innta sennep, og produkter som inneholder sennep. Derfor er det viktig at du leser ingredienslisten nøye. Siden sennep er et merkepliktig allergen, vil du alltid få informasjon skriftlig hvis sennep er brukt som ingrediens - uansett mengde. Dette inkluderer sennepsfrø, sennepspulver og sennep. I ingredienslisten vil sennep eller ingredienser som inneholder sennep fremheves med fet, kursiv eller understreket skrift.

Malte sennepsfrø brukes som ingrediens i sennep, som igjen kan brukes som ingrediens i andre dressinger og marinader. Du finner ofte sennep i bearbeidede kjøttprodukter, ketchup, karri, marinader, salatdressinger, sauser og supper. Hele sennepskorn finner du i syltede agurker.