Hopp til hovedinnhold

Allergi mot sesamfrø

Tidligere var allergi mot sesamfrø vanligst i Midtøsten, men endrede spisevaner og mer bruk av sesam i maten har ført til økt forekomst av sesamallergi også andre steder. 

Sist oppdatert 21. mars, 2023

Fakta om allergi mot sesamfrø

Ved allergi mot sesamfrø reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere av proteinene som finnes i frøene. Proteinet du reagerer på kalles for et allergen, og det er påvist flere ulike allergener i sesamfrø. Symptomer på sesamallergi kan variere fra milde til alvorlige allergiske reaksjoner. For mange er allergi mot sesam livslang, men forskning tyder på at enkelte barn kan utvikle toleranse for sesam.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot sesam. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen. Sammen vil dere gå nøye gjennom hva du har spist, og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil ut fra sykehistorien din vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Ved behov kan legen også henvise til spesialist.

Behandling

Hvis du har fått påvist sesamallergi, må du unngå å spise sesamfrø og matvarer som inneholder sesam. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye. Du må også vite hvordan du skal behandle en eventuell allergisk reaksjon. Du får utskrevet nødvendige medisiner til behandling etter behov. Har du risiko for å utvikle en alvorlig allergisk reaksjon vil legen din gi deg opplæring i akuttbehandling. 

Hvordan unngå sesamfrø?

Sesamfrø kan være hvite, brune og svarte. Frøene synes ofte i eller på maten, men kan også finnes i maten knust eller malt. Sesamfrø har en nøttelignende smak og brukes i mat både for smakens skyld og som garnityr. Du kan blant annet finne sesamfrø i/på:

Sesamfrø er et merkepliktig allergen. Derfor skal sesamfrø og produkter framstilt av sesamfrø alltid merkes tydelig - uansett mengde. I ingredienslisten vil merkepliktige allergener fremheves med fetkursiv eller understreket skrift. På serveringssteder skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten.