Hopp til hovedinnhold

Fakta om matallergi og intoleranse

Ved matallergi reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i maten. Da er det viktig å unngå å spise den matvaren som gir symptomer.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Fakta om matallergi

Hvis du har matallergi, reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i matvaren du ikke tåler. Proteinene du reagerer på, kalles allergener. Det er i teorien mulig å reagere allergisk på all mat som inneholder proteiner, men noen matvarer gir oftere allergi enn andre.

Det er mulig å utvikle matallergi i alle aldre, men matallergi forekommer oftere hos små barn. Det anslås at omtrent 5 prosent av barn har allergi mot en eller flere matvarer. Hos barn er det melk, egg, peanøtt, nøtter, hvete, fisk og soya som oftest gir allergi. De fleste barn med allergi mot melk, egg, hvete og soya vokser av seg allergien i løpet av barneårene. Det er ikke like vanlig å vokse av seg allergi mot peanøtt og nøtter.

Allergi mot peanøtt og nøtter, skalldyrallergi og pollenrelaterte matallergier, ofte kalt kryssallergi, er de vanligste matallergiene blant voksne.

Flåttbitt kan gi allergi mot kjøtt

Visste du at det er også er mulig å bli allergisk mot kjøtt? Dette er en veldig sjelden allergi kalt alfa-gal-allergi, som skyldes flåttbitt.
Les mer om flått og kjøttallergi

Symptomer på matallergi

Symptomer på matallergi kan være alt fra milde, men ubehagelige, til moderate eller alvorlige. Reaksjonen kommer oftest raskt etter at du har spist maten du ikke tåler, fra få minutter opp til 2 timer etter. Symptomer fra hud eller mage-tarm-systemet er vanligst. Vanlige symptomer på matallergi er:

Det kan også komme symptomer fra andre deler av kroppen, for eksempel luftveiene.

Matallergi kan også være alvorlig, og i verste fall livstruende. I sjeldne tilfeller kan en allergisk reaksjon på en matvare utløse anafylaksi, ofte kalt anafylaktisk eller allergisk sjokk. Dette er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar behandling.

Ikke-allergisk matoverfølsomhet

Det er mulig å oppleve mange av de samme symptomene som ved matallergi når du spiser en matvare, uten at det er snakk om en allergi. Dette kalles ofte intoleranser, selv om det egentlig er en rekke ulike tilstander og sykdommer, med ulike årsaker. Det kan blant annet dreie seg om:  

I slike tilfeller er symptomene gjerne mindre alvorlige, og i større grad knyttet til mengden du har spist. Et eksempel på dette er personer med laktoseintoleranse, som ofte kan tåle melk i mindre mengder – i motsetning til personer med melkeproteinallergi, som må kutte ut melk fullstendig.

Også autoimmune sykdommer som cøliaki, eller funksjonelle mage-tarmsykdommer som irritabel tarm (IBS) kan gi symptomer som ligner matallergi.

Noen barn med atopisk eksem kan også få forverring av eksem etter å ha spist enkelte matvarer. Dette kan enten skyldes matallergi, eller hudirriterende stoffer i maten.

Hvordan utredes matallergi?

Dersom du mistenker at du eller barnet ditt har matallergi, er det viktig at du tar kontakt med fastlege og ber om en utredning. Dette er viktig både for å sikre at du får riktig behandling, og et fullverdig kosthold basert på det du tåler.  
Mer om utredning