Hopp til hovedinnhold

Allergi mot hvete

Hvis du er allergisk mot hvete, reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i hvete. Hveteallergi er blant de vanligste matallergiene hos små barn, men de fleste barn vokser allergien av seg.

Sist oppdatert 23. mars, 2023

Fakta om hveteallergi

Det er mulig å være allergisk mot hvete og andre kornslag. Hvis du har hveteallergi, reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i hvete. Proteinene du reagerer på kalles allergener. Gluten er et protein som finnes i flere av de vanligste norske kornsortene, og ofte er det glutenproteinet som gir allergi ved allergi mot hvete. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme. Reaksjonen kommer som oftest etter kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etter inntak. Allergi mot hvete sees oftest hos små barn, og de fleste barn vokser allergien av seg i løpet av barneårene.

Gresspollenallergi og hvete

Hvis du har gresspollenallergi, kan du få positivt utslag på allergitest mot hvete og andre kornslag. Slike falsk positive resultater kan skyldes at proteiner i gress og hvete ligner på hverandre.

Andre former for hveteallergi

Personer som er utsatt for store mengder hvete gjennom sitt arbeid, for eksempel bakere, kan utvikle luftveissymptomer på hvetestøv uten at de reagerer på hvete i maten. Dette er kjent som bakerastma, og symptomene er begrenset til å gi tung pust og rennende nese. En allergisk reaksjon på hvete kan også utløses hvis du har spist hvete før, og av og til etter, anstrengelse. Dette kalles ofte aktivitetsutløst hveteallergi, og er en sjeldnere form for allergi.

Andre reaksjoner på hvete

Cøliaki er en annen immunologisk reaksjon på glutenproteinet, som blant annet finnes i hvete. Både hveteallergi og cøliaki kan behandles med et glutenfritt kosthold, men grunnene til at du blir syk av å spise gluten er veldig forskjellige.

Utredning av allergi mot hvete

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot hvete eller andre kornsorter. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen vil også vurdere behov for henvisning videre til spesialist.

Behandling av allergi mot hvete

Hvis du er allergisk mot hvete anbefaler helsemyndighetene at du har et glutenfritt kosthold. I samråd med lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan kornsortene havre, bygg og rug prøves ut. De fleste med hveteallergi tåler havre, mens det er vanligere å reagere på bygg og rug. Hvis du tåler kornsortene havre, bygg og rug, kan disse brukes i grøt, brød og lignende.

Hvis du har en alvorlig allergi, og har fått utlevert adrenalinpenner til behandling, er det svært viktig at du alltid har med deg disse. Pass på at du og de rundt deg vet hvordan pennen skal brukes i en akutt situasjon.

De fleste barn utvikler toleranse (vokser av seg allergien) i løpet av barneårene. Det er derfor viktig med god oppfølging knyttet til dette, slik at barnet ikke trenger å gå på allergidiett lenger enn nødvendig.

Hvordan unngå glutenholdige kornsorter?

Glutenholdige kornsorter er merkepliktige, og det viktigste verktøyet du har for å unngå glutenholdig korn er å lese ingredienslisten. Det er viktig at du leser ingredienslisten nøye hver gang du handler. Det skal oppgis hvilken kornsort som er brukt, men det er opp til produsenten om ordet gluten også oppgis. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten hvilket kornslag som er tilsatt - uansett mengde.

I ingredienslisten skal de glutenholdige kornsortene tydelig skilles fra de andre ingrediensene, slik at du lett får rett informasjon. Det vil derfor ofte være fremhevet med fet, kursiv eller understreket skrift i ingredienslisten. Allergenmerkingen gjelder både ferdigpakket mat og mat du kjøper på restaurant, kafé eller andre spisesteder. På serveringssteder gis informasjonen ofte i menyen, på en egen plansje, eller på små lapper og skilt.

Kornslag som inneholder gluten er:

i

Vær oppmerksom på at havre er naturlig glutenfri, men ofte er deklarert med gluten på grunn av kontaminasjon. Det betyr at det kan være en fare for at havren har blitt forurenset med gluten fra andre kornslag i bearbeidelsen av produktet.

Hvetestivelse er renset for hveteprotein, og kan brukes av de fleste med hveteallergi.

De glutenholdige kornslagene nevnt over finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som:

Hva betyr glutenfri? 

I tillegg til at glutenholdige ingredienser alltid skal deklareres, kan også produkter som er modifisert med tanke på å redusere gluteninnhold merkes spesielt med at de er glutenfrie.

Regelverket deler inn produktene i to kategorier:

Rettigheter

Dokumentert hveteallergi gir rett til grunnstønad fra NAV for nødvendige ekstrautgifter til spesialdiett.

  • 2021: Praktisk veileder i håndtering av matallergi

    Mattilsynet: Slik skal allergenene merkes

    Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)