Hopp til hovedinnhold

Grunnstønad ved matallergi

Å leve med matallergi kan være dyrt, spesielt hvis glutenprotein og melkeprotein må fjernes i kostholdet. Du eller barnet ditt kan ha rett til stønad for å dekke nødvendige ekstrautgifter til mat på grunn av spesialdiett.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Grunnstønad fra NAV

Grunnstønad skal dekke nødvendige ekstrautgifter som du eller barnet ditt har på grunn av matallergi, og gis til fordyret kosthold ved behov for spesialdiett. 

En spesialist må stille diagnosen, og beskrive dietten. Hveteallergi gir rett til grunnstønad etter faste satser uten at du behøver å dokumentere ekstrautgiftene. Du kan også søke om grunnstønad ved andre matallergier, men da må du kunne dokumentere at merkostnadene for deg eller barnet ditt overstiger stønadsbeløpet. I praksis får de fleste avslag på søknad om grunnstønad til diett uten melk og egg, fordi det vurderes at slik diett ikke medfører ekstrautgifter av en størrelse som gir rett til grunnstønad.

Kan jeg få støtte til glutenfritt kosthold?

Dokumentert behov for glutenfritt kosthold gir deg rett til grunnstønad. Har du dokumentert hveteallergi gir dette deg rett til grunnstønad, uten at du trenger å dokumentere ekstrautgiftene dine. Stønaden vil bli vurdert hvert tredje år, både for barn og voksne.

Kan jeg få støtte til melkefritt kosthold?

Det er lang praksis for at søknad om grunnstønad til diett uten melk får avslag. For barn med allergi mot melk, og som ikke ammes, anbefales hypoallergen morsmelkerstatning eller tilskuddsernæring frem til tre års alder. Melkeerstatningen kan også brukes lengre. Produktene selges på apotek, og fås på blå resept frem til barnet er ti år.

Søknadsprosess

Du må søke om grunnstønad selv. Det kreves dokumentasjon på at diagnosen er stilt av relevant spesialist. Du må legge ved dokumentasjon av ekstrautgiftene, for eksempel kvitteringer, i søknaden. Dette gjelder ikke ved hveteallergi. Retningslinjene og satser revideres jevnlig.