Hopp til hovedinnhold

Hva er forskjellen på hveteallergi og cøliaki?

Noen personer blir syke når de spiser gluten. Årsaken kan være allergi eller cøliaki. Begge sykdommene kan behandles med et glutenfritt kosthold, men grunnene til at du blir syk av å spise gluten er veldig forskjellige.

Sist oppdatert 23. mars, 2023

Gluten er et protein som finnes i flere av våre vanligste kornslag, slik som hvete, rug, bygg og spelt. Ved hveteallergi reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i hvete, og ofte skyldes allergien glutenproteinet.

Hvis en person med hveteallergi spiser hvete, kommer det oftest en allergisk reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå. Barn med allergi mot hvete vokser ofte av seg allergien, mens cøliaki er en kronisk sykdom.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom, som fører til overfølsomhet for gluten. Hvis en person med cøliaki spiser mat som inneholder gluten, blir tynntarmens slimhinne betent, og næringsstoffene fra maten kan bli mangelfullt tatt opp. Cøliaki kan gi mange forskjellige symptomer, og barn kan få andre symptomer enn voksne. Du kan lese mer om cøliaki hos Helsenorge.

God utredning er viktig

Hvis du mistenker at du ikke tåler gluten er det viktig at du går til lege for en grundig utredning, slik at du får stilt riktig diagnose. På den måten kan du sikre at du eller barnet ditt får riktig behandling og eventuelt unngår å måtte leve med diett lenger enn nødvendig.